Göz Gribi (Konjonktivit ) Nedir? Konjonktivit Nasıl Bulaşır?

Göz gribi gerek yetişkinlerde gerek ise çocuklarda görülebilen bir hastalıktır. Bir diğer adı konjonktivit olup, maalesef ki bulaşıcıdır. Gözün içerisinde artan bakteri ve enfeksiyonlu virüslerin ince bir iltihaplı tabakasına neden olmaktadır.
Göz Gribi (Konjonktivit ) Nedir? Konjonktivit Nasıl Bulaşır?

Göz gribi öpme, tokalaşma ve eşya paylaşma gibi sebeplerden dolayı olabilir. Göz gribi neden kaynaklıdır? Öncelikle hava kirliliği buna sebep olabilmektedir. Bu yüzden kirli havalarda mümkün olduğunca açık alanda bulunmamalı ve gözlük ile korunmalıyız. Göz gribinin bir diğer sebebi olan ve sıkça rastlanan nedeni havuzlarda bulunan zehirli kimyasallar ve klordur. Bu yüzdendir ki havuzlarda koruyucu gözlük kullanmak önerilmektedir.

Peki göz gribi olduğumuzu nasıl anlarız? Kızarıklık, batma, yanma, kaşıntı, sulanma, çapaklanma ve ışığa karşı hassasiyettir. Göz gribinin iki ayrı evresi bulunmaktadır. İlk aşamasında önce göz kapakları şişmektedir. Daha sonra gözler kızarmakta ve kaşıntı başlamaktadır. Bu sıkıntılı süreç 3-4 Hafta kadar sürmektedir.

Genellikle yaz mevsiminde görülmektedir. Hatta kış mevsiminde yok denilecek kadar azdır göz gribine yakalanan kişilerin sayısı. Göz gribine yakalanmamak için ne gibi tedbirler almamız gerektiğini bilirsek daha fazla özenli olabilir ve bu durumun bir nebzede olsa önüne geçebiliriz. İlk dikkat etmemiz gereken şey temizliktir. Ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Ellerimizde oluşan mikropları gözlerimize bulaştırabiliriz. Bu sebepten dolayı ellerimizin temizliğine özen göstermeliyiz.

Yakın temasta bulunmak özellikle sevdiklerimiz arasında sıkça sarılma, öpme gibi eylemlerde bulunmaktayız. Öpme ve sarılma yoluyla göz gribi bulaşmaktadır. Bu yüzden yakın temasta bulunmamaya özen göstermeliyiz. Havlularımızı birlikte kullanmamalıyız. Makyaj malzemeleri de bu açıdan son derece zararlıdır. Başkasının makyaj malzemelerini kullanmamaya özen göstermeliyiz.

GÖZ GRİBİNİN TEDAVİSİ NASILDIR?

Göz gribinin belirtilerini taşıyıp, göz gribi olabileceğimizi düşününce hemen bir uzmana başvurmalıyız. Tedavi süreci yaklaşık 7-10 gün arasında değişmektedir. Tedavinin en kısa zamanda en az hasarla atlatılması için yapılması gereken şey doktorun vermiş olduğu ilaç ve damlaları düzenli bir şekilde kullanmaktır. Dikkat edilmesi gereken son bir şey ise kulaktan dolma ilaçlar kullanmamalı, doktor kontrolünde verilen ilaçları kullanmalıyız.