Göğsüm neden ağrıyor? Göğüs ağrısı neden olur?

Son zamanlarda çevrenizdeki insanların çoğundan “göğsüm ağrıyor” cümlesini işitmişsinizdir. Bunu her seferinde kalp krizi geçiriyorum korkusu ile yaşayanları görürüz. Ancak, göğüs ağrıları kalp ile bağdaştırılsa da uzmanlara göre %80 ağrının kalp ile bir ilgisi yoktur.
Göğsüm neden ağrıyor? Göğüs ağrısı neden olur?
Göğüs ağrıları genellikle aniden ortaya çıkar ve bazı durumlara sebep olur:
Nefes darlığı
Göğüste rahatsızlık
Ağrı
Stres
Kaygı

 

Göğüs ağrısı nedenlerinden bazıları şöyledir:
Çok fazla hava solunduğunuzda ortaya çıkan kas sıkışması göğüs ağrısı yapacaktır. Ağrıyı dindirmek için sakin olmalı ve yavaş nefes alarak ağrının kendiliğinden geçmesini beklemektir.

Stresli bir günün ardından da göğüs ağrısı şikayetiniz olabilir. Çoğu zaman ise göğüs ağrınız gergin olduğunuz anlarda değil dinlenirken ortaya çıkabilir.

Aşırı spor yaptıktan sonra kalp atışınızın yüksek olmasından kaynaklı daha yoğun nefes alırsınız ve bu da göğüs ağrısına yol açabilir.

Perikardit dediğimiz kalbi örten katmanın iltihaplanması sonucu da yaşanan göğüs ağrısı muhakkak dikkate alınmalı ve bir uzmana danışılmalı.

 

Perikard’in görevleri şöyledir:
Kalbin sürtünmesini ve yağlanmasını sağlayan sıvıyı depolar.
Kalbin konumunu sınırlar.
Kalbin baskısını dağıtır.
Kalbi izole eder, bu sayede enfeksiyonlara karşı korur.
Büyük bir risk taşımayan bu iltihaplanma, anti-inflamatuar ilaçlar ile azaltılabilir.


Sigara kullanımı, anksiyete, stres, kafein tüketimi, fazla spor yapmak, obezite gibi nedenlerden oluşan kardiyak ritmin normalden hızlı ya da yavaş değişikliğin olması da göğüs ağrısına sebep olabilir.



Göğüs ağrısının astımın ilk sinyali olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar Pulmoner hipertansiyon denilen akciğer damarları içindeki basınç artışının da ilk habercisi yine göğüs ağrısı olabileceğini belirtmiştir. Ayrıca akciğer zarını ilgilendiren durumlarda, örneğin akciğer zarı iltihabı veya akciğer zarına yakın damar tıkanıklığında göğüs kafesinin yan taraflarında nefes alıp vermekle bıçak batar tarzda hissedilen ağrılar gelişebilir. Bu tür ağrılar sigara içen ve 40 yaş üzeri kişilerde akciğer kanserinin ilk belirtisi olabiliyor.



Psikolojik nedenlerle de gelişen göğüs ağrısının en baş sebeplerinden biri de panik ataktır. Hava açlığı şeklinde hissedilen nefes alamama durumu kalp krizine benzer belirtiler gösterse de istirahat edilmesi halinde ya da temiz havaya çıkılması durumunda hastanın rahatlamasına yardımcı olacaktır.