Gıda zehirlenmesi belirtileri ve tedavisi

Bakteriler ve mikroorganizmalar nedeni ile bozulan yiyeceklerin tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesi söz konusu olmaktadır. 
Gıda zehirlenmesi belirtileri ve tedavisi

Bozuk gıdaların tüketilmesi nedeniyle oluşan gıda zehirlenmesi belirtileri görülmesi durumunda mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Kısa zaman içerisinde oluşacak olan belirtiler artacağı için dikkat edilmesi gerekir. Tipik belirtiler şunlardır;
• Mide ağrısı,
• İshal,
• Kusma,
• Karın krampları yaşanacak olan belirtileri oluşturmaktadır.

Hafif düzeyde gerçekleşecek olan zehirlenme problemi iki ya da üç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bunun yanı sıra ağır vakalarda mutlaka uzman doktor yardımı alınması gerekir. Uzun süre bekletilen gıdalar zaman içerisinde bozulmaktadır. Bu nedenle gıdalarda tüketim konusunda özellikle dikkat edilmesi gerekir. Yetersiz hijyen durumu ya da taşıma, depolama, üretim aşamasında yapılan yanlışlar gıdaların bozulmasına neden olabilir.

Bakteriyel Gıda Zehirlenmesi
Bakteri nedeniyle oluşan gıda bozulmaları en sık yaşanan gıda zehirlenmesi olarak bilinmektedir. Bakteriyel olarak oluşacak olan besin zehirlenmesin iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bakteri toksinleri ile kontamine olmuş olan gıdaların tüketilmesi halinde oluşabilecek gibi bakteri içeren gıdaların tüketilmesi durumunda da oluşumu söz konusu olmaktadır.
Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter ve Listeria en yaygın olarak bakteri zehirlenmesine neden olabilecek mikroorganizmaları arasında yer almaktadır. Hayvansal gıdalardan bulaşabilecek mikroorganizmalar olarak bilinmektedir. Bu nedenle özellikle tüketicilerin dikkat etmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Tüketilecek olan gıdalarda bulaşma riski olması durumunda dikkatli olunması gerekir.

Gıda Zehirlenmesi Tedavisi
Kişilerde farklı şekillerde oluşabilecek olan besin zehirlenmesi durumunda özellikle hafif olarak yaşanan zehirlenme bir ya da iki gün kendiliğinden geçmektedir. Bu nedenle herhangi bir şey yapılmasına gerek kalmamaktadır. Daha yüksek düzeyde yaşanacak olan besin zehirlenmesi tedavisi için mutlaka uzman doktora gidilmesi gerekir.
Yapılacak olan kontroller dahilinde özellikle gerekli olması durumunda midenin yıkanması mümkün olabilir. Kısa süre içerisinde müdahale edilmesi yaşanacak olan belirtilerin daha kısa süre içerisinde ortadan kaldırılması ve tedavinin daha etkili şekilde uygulanmasını sağlamaktadır. Zehirlenme durumun ilerlemesi halinde özellikle oluşan belirtilerin artması söz konusu olmaktadır. Bu nedenle kısa süre içerisinde müdahale edilmesi gerekir.