Geniz Kanseri (Nazofarenks) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tıbbi adı Nazofarenks olan geniz kanseri, özellikle düzensiz beslenme ve sigara gibi kötü alışkanlıklarının olduğu kişilerde çok sık görülen hastalıklardan birisidir. Her geçen gün geniz kanserine yakalanan hastaların sayısında artış görülmektedir. Giderek yaygınlaşan geniz kanseri, belirtileri ve tedavisi hakkında tüm detayları yazının devamında okuyabilirsiniz.
Geniz Kanseri (Nazofarenks) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Geniz bölgesinde genizin işlevini sağlayabilmesi için bir takım hücreler yer almaktadır. Sigara ve alkol kullanımı ya da düzensiz beslenme gibi faktörlerde artış görüldüğü takdirde genizdeki hücrelerin doğal yapısı bozulur ve hücrelerde geniz kanseri oluşmaya başlar. Geniz, solunum sistemi için olmazsa olmaz bir parça olurken aynı zamanda kulak, burun ve beyin arasında köprü görevi görmektedir. Yapılan araştırmalara göre kadınlara kıyasla erkeklerde yaygın olarak görülen geniz kanserinin oluşmasının temel nedenleri arasında dengesiz beslenme, sigara kullanımı ve kimyasal maddelerle sürekli etkileşim halinde olmak gibi nedenler yer almaktadır.

Geniz Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi geniz kanseri başlangıcında da hastalar bir takım belirtiler yaşayabilir. İlk evrelerinde kronik solunum hastalığı gibi kendisini gösteren geniz kanseri, sonrasında ciddi bir kanser hastalığına dönüşebilmektedir. Dolayısıyla da geniz kanserinin erken tedavisi için erken tanı yapılması ve bunun için de belirtilerinin bilinmesi gerekmektedir.

Geniz kanseri belirtileri;

  • Aşırı kulak çınlamasının görülmesi,
  • Çene ve yanaklarda karıncalanma,
  • Uzun süren burun tıkanıklıkları,
  • Boyun bölgesinin her tarafında gözle görülen büyüklükte şişlik oluşması,
  • Koku ve tat alamama,
  • Nefes bozuklukları sonucu gözlerde meydana gelen görememe şikayetleri,
  • Konuşma esnasında ses tellerinde titreşim ve acı meydana gelmesi,
  • Yutma sırasında zorluk yaşanması ve
  • Çok sık burun kanaması yaşanması şeklinde hastalarda gözlenmektedir.

Geniz Kanseri Tedavisi

Birçok kanser hastalığı gibi geniz kanseri için de erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Belirtileri yaşayan hastaların vakit kaybetmeden biz uzmana muayene olması bu açıdan büyük önem taşır. Erken tanı sürecinde ultrason ve diğer tetkiklerle muayene yapılır ve gerekli görülürse örnek alınarak incelenir. Şayet geniz kanseri tanısı konulur ise kanserin evresine göre ilaç tedavisi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri tercih edilerek geniz kanseri tedavi edilir.