Geniz akıntısının belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Geniz akıntısı, aslında insan vücudunu pek çok enfeksiyon ve hastalıktan koruyan salgıdır. Fazla salgılanması ise sorundur.
Geniz akıntısının belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
İnsan vücudunda her gün boğaz, burun, sonum yolu, mide, bağırsak yolları gibi alanlarda bezler mukus üretme görevindedir. Gezin akıntısı ise boğan ve burun bölgesinde arkalarda yer alan bezler oluşturduğu mukustur. Kalın ve ıslak bir maddedir. Bu bölgelerde yer alan bezler, burun ve boğazda oluşan o kalın akıntıyı oluşturur.

 

Mukusun normal ve doğal olanı; aslında insanın bu sıvıyı hissetmediği haldir. Yani arkada hissedilen, boğazda olduğunu anladığınız fazla bir mukus miktarı olduğunu göstermektedir. Bu fazlalığın sonucunda burun akıntısı söz konusu olacaktır. Burundan değil, mukusun burundan ağızda doğru akması ise geniz akıntısı nedir sorusunun yanıtıdır.

 

Geniz Akıntısına Neden Olan Şey Nedir?
Farklı pek çok neden geniz akıntısına neden olabilir. Sinüzit durumunda en çok akıntısının olduğu dönem olarak söyleyebiliriz. Akut sinüzit için 12 haftadan az sürecek diyebiliriz. Ancak kronik olması durumunda 12 haftadan fazla sürecektir. Üst sonum yolu öksürük sendromu olan hastalar için geniz akıntısının yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Geniz akıntısı neden olur sorusunun yanıtı için aslında farklı farklı nedenler, bu durumu ortaya çıkarabilir şeklinde yanıtlanacaktır.
• Hamile olmak
• Aşırı baharatlı yiyecek tüketmek
• Sigara kullanmak
• Burun tıkanıklığı, polip vs.
• Doğum kontrol hapı kullanmak
• Tansiyon ilacı kullanmak
Gibi durumlar, direkt olarak geniz akıntısının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

 

Geniz Akıntısı Tedavisi
Yaşanan bu durumun ortadan kalkması için tedavi önerilir. Geniz akıntısı nasıl geçer sorusunun yanıtı ilk olarak çay ve tavuk suyu gibi ılık sıvılar ile burun içini nemli tutmanın yolu gösterilir. Burun içinin nemli olması durumunda, mukusun da incelerek tedavi edilmesi sağlanabilir. Bol su içmek de yine bu dönemde önerilir. Ancak bu hastalığın alınan bu tedbirlere rağmen 10 günden fazla sürmesi durumunda doktor önerisi almak en doğrusu olacaktır. Geniz akıntısı tedavisi için önerilen budur. Doktorun verdiği ilaç ya da spreyler ile sorunun çözümü sağlanmış olacaktır.