Gençlerde ölümcül salgın! Pıhtı atma salgını sabaha karşı uykuda ansızın öldürüyor

Covid-19 salgını sonrası yeni salgın ortaya çıktı. Koronavirüs salgını ardından patlayan pıhtı atma salgını gençleri hedef alıyor sabaha karşı uykuda ansızın öldürüyor!
Gençlerde ölümcül salgın! Pıhtı atma salgını sabaha karşı uykuda ansızın öldürüyor

Gençlerde ölümcül salgın! Pıhtı atma salgını sabaha karşı uykuda ansızın öldürüyor - Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını döneminde tüm dünyada milyonlarca insan hayatını kaybetmiş, salgının maddi etkileri ile büyük bir ekonomik şok yaşanmıştı.

Dünya bugün bile hala salgın döneminde piyasaya pompalanan fazla para nedeniyle enflasyonla mücadele etmek zorunda kalırken pandemi sonrası artan kalp krizi ve pıhtı atma salgını büyük endişe yaşanmasına neden olmaya devam ediyor. Hürriyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

PIHTI ATMA SALGINI NEDİR, NEDEN OLUR?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, halk tarafından pıhtı atma salgını olarak adlandırılan olayın bir gerçek olduğunu ifade ederek son dönemde kalp daram hastalıklarına bağlı beklenmedik ve ani ölüm olaylarında artış yaşandığını belirtti. Pıhtının sabah erken saatlerde genelde kişi uyurken ortaya çıktığını belirten Dr. Karadağ artık 30-40 yaşlarında hiçbir hastalığı olmayan gençlerin bu nedenle sıklıkla hayatını kaybettiğini ifade etti.

lum-orani.jpg

Koronavirüs salgınına değinen Dr. Üstündağ "Bu durum sadece Amerika ile sınırlı olmayıp; global ölçüde tüm dünya için global bir sorun olmaya başladı. Yani kısaca gerçek pandemi aslında Covid-19 değildi; pıhtı salgını idi diyerek bu durumu özetleyebiliriz. Avrupa Tromboz ve Hemostaz Derneği'nin 2018 yılında yayımladığı bir raporda da, pıhtı atmaya bağlı ölüm sayıları Avrupa genelinde arttığı ifade edildi." diyerek yaşanan durumun rakamlara yansıdığını da söyledi.

PIHTI ATMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Koronvirüs salgını sonrasında pıhtı atma vakalarında artış yaşanırken nefes darlığı, aniden göğüste başlayan sıkıştırıcı ağrı, nabızda zayıflama, çarpıntı, kişinin zor nefes alması, baygınlık hisse, göz kararması, halsizlik, kişinin aldığı nefesin yetmediğini hissetmesi ve hava açlığı çekmesi ve pıhtının olduğu damar bölgesinde kızarıklık, şişlik ve morarma pıhtı atma belirtileri arasında yer almaktadır.

Kişinin hızlı yürüme ya da ağır egzersiz ve koşu sonrasında kaval kemiğinde yaşanan ağrı da pıhtı atma belirtileri arasında yer aldı. Ağrının yürümeyi sonlandırmaya neden olacak kadar şiddetli olması ve dinlenme sonrası kendiliğinden geçmesi gibi şikayetleri olan kişilerin mutlaka bir doktora başvuru yapmaları istendi.