Gebelikte D Vitamini Eksikliği

Bilinen 13 vitamin arasında bulunan D vitamini, DNA'ya doğrudan bağlanmasından dolayı aynı zamanda bir hormon olarak sınıflandırılmaktadır.
Gebelikte D Vitamini Eksikliği

Hayvansal besinlerle beraber mantar ve bazı sebzelerde de yer alan D vitamini en çok fazla güneşten almaktadır. Vücut üzerinde yeterli oranlarda D vitamini sentezlenmemesi durumunda ve genel olarak gebelik döneminde eksik olarak yer alan D vitamini anne ve bebekte ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Uzmanlar yaşamsal öneme sahip D vitamininin eksikliği konusunda bazı uyarılarda bulundu.

Kemik Oluşumunda Önemi

Günümüzde kapalı ortamlar üzerinde uzun süre geçmesi ve sağlıksız beslenme sebepleriyle toplumda ortaya çıkan eksiklik durumunu giderek yükseltmeye devam eden D vitamini, kemik oluşumunda son derece etkilidir. D vitamini, özellikle gebelik döneminde hem anne hem de bebek için hayati bir önemi bulunmaktadır. Gebelik döneminde son 3 ayı içerisinde bebeğin kemik oluşumu konusunda kalsiyum ve fosfora gereksinim yükseltmektedir. Bu yüzden gebelik döneminde süt, yoğurt, balık ve yumurta ve D vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Güneşlenmenin Önemi

Hamile bayanlar, D vitamini konusunda son derece zengin olan bu yiyeceklerin tüketimine önem vermesi gerekmektedir. D vitamini için güneşlenme önemli bir kaynak olarak yer almaktadır. Derinin hafif pembeleşmesi ile geçen 15-30 dakika güneşlenme süresi ile yaklaşık olarak 2000 ünite D vitamini üretilir. Gebeler üzerinde günlük olarak D vitamini desteği 400-600 ünite olarak açıklanmıştır. Ülkemizde yapılan araştırmada gebeler üzerinde % 81,7 ve bebeklerde % 40 oranında D vitamini eksikliği görülmektedir. Özellikle son dönemlerde bebekler üzerinde D vitamini desteği, raşitizm oranında belirgin olarak azalmasına neden olmaktadır. Bununla beraber gebeliğin 3'üncü ayından itibaren hamilelik süresi boyunca ve doğum sonrası D vitamini desteğinin devam etmesi gerekmektedir.