Gastroentoroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?

En bilindik tanımıyla Yemek borusu, mide, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas organlarını konu alan söz konusu bilim dalıdır.
Gastroentoroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?
Başlıca Gastroenterolojik klinik belirtileri şöyledir:
kabızlık, İshal, Kusma, Bulantı, Göğüs ortasında yanma hissi, Ağıza acı su gelmesi, Safra kesesi ağrısı.

Gastroenteroloji cerrahisi'nde hangi hastalıklar tedavi edilir?
Gastroenteroloji cerrahisi biriminde; yemek borusu hastalıkları mide ve duodenum hastalıkları, ince ve kalın bağırsak hastalıkları, anüs ve anal kanal hastalıkları , karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yolları hastalıkları uzman tarafından değerlendirilip sonrasında cerrahi tedaviye başlanır.

Gastroenteroloji bölümünde tanı aşamasında radyoloji uzmanlarından da yardım alınarak gerek görüldüğünde biyopsi yakpılır. Laparoskkopik ya da açık yöntemlerle cerrahi işlem gerçekleştirilir. Gastrointestinal sisteme endoskopik müdahaleler ve endoskopik stent yerleştirme işlemleri uygulanır.

Hastanelerin Gastroenteroloji bölümünde sindirim sisteminin tüm kanser türleri tedavi edilmektedir. Mide kanseri, kalın bağırsak kanseri, rektum kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, yemek borusu kanseri, safra kesesi kanseri, ince bağırsak kanserleri bunlardan birkaçı.

 

Gastrointestinal sistem hastalıkları
- Yemek borusunun iyi ve kötü huylu tümörleri tehlike arz etmeleri durumunda bu bölümde tedavi altına alınır.
- Midedeki iyi ve kötü huylu tümörler de yine bu bölümdeki uzmanlar tarafından değerlendirilip cerrahi operasyona gerek duyulup duyulmadığı kontrol edilir.
- Yenidoğandan erişkinliğe kadar tüm yaş gruplarında gözlenebilen diyafram hernileri ve reflü hastalıkları, cerrahi operasyonlar yardımı ile yine bu bölümde tedavi edilmektedir.
- İnce bağırsaklarda oluşan tıkanıklıkların tedavisinde de muhakkak cerrahi operasyon gerekmektedir. Bu operasyonu da yine Gastroenteroloji bölümündeki uzmanlar yapmaktadır.
- Gastrointestinal sisteme ilişkin darlıkların söz konusu olduğu hastalıklarda ilgili bölgeye endoskopik yöntemler yardımıyla stent yerleştirilerek darlık ortadan kaldırılabilir. Bu işlem uygun koşullar altında gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılmalıdır.

 

Gastroenterolog kimdir?
Gastroenterologlar karaciğer, safra kesesi ile safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
Gastroenterolog olmak için tıp fakültesi ile beraber en az 13 sene eğitim almak gerekir. 6 yıl süren tıp fakültesi eğitimi sonrası, tıpta uzmanlık sınavına girerek en az 4 yıl dahiliye asistanlığı sonrasında dahiliye (iç hastalıkları) uzmanı olan gastroenterologlar, yalnızca bir kısım dahiliye uzmanının girdiği ve daha azının başarılı olduğu yan dal uzmanlık sınavına girerek 3 yıl süreyle daha gastroenteroloji eğitimi alırlar. Bu sürede en az 2 yıl boyunda üst ve alt endoskopi ile ERCP gibi girişimsel işlemler konusunda eğitilirler. Bu uzun eğitim süreci sonunda diğer uzmanlara göre çok daha farklı yetenek ve bilgileri olan gastroenterologlar, sıklıkla büyük hastanelerde diğer hekimlerin bu hastalıklar konusunda danıştığı ve zor hastaları yönlendirdiği, özel eğitimler yapan, bilimsel araştırmalara katılan hekimler olarak çalışırlar.