Et yiyen bakteri nasıl bulaşır? Et yiyen bakterinin belirti ve tedavisi

Ciddi bir hastalık olan et yiyen bakteri vakası ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Hızlı bir şekilde tespit edilerek müdahale gerektiren hastalık, organlarda iflasa neden olabilir.
Et yiyen bakteri nasıl bulaşır? Et yiyen bakterinin belirti ve tedavisi
Et Yiyen Bakteri Nedir?
Nekratizan fassit tıbbi adıyla da bilinen et yiyen bakteri cilt ve kas yapısını kaplayarak yumuşak dokuları ortadan kaldırır. Engellenemeyen bakteriler 4 kişiden birinde ölüme neden olmaktadır. Az pişmiş deniz ürünleri ve çiğ et tüketen toplumlarda bu bakteriye daha fazla rastlanmaktadır. Ayrıca açık bir yara üzerine gelen su da bu bakteriye neden olabilir.

 

Et Yiyen Bakteri Bulaşma Nedenleri
Et yiyen bakteri bulaşma nedenleri sadece çiğ et değil ayrıca bağışıklıkla da ilgili olabilir. Zayıf bağışıklığı olanlar, kronik hastalıkları olanlar, viral enfeksiyon hastaları bu hastalığa kolay yakalanabilmektedir. Ayrıca ameliyattan çıkmış kişiler de et yiyen bakteriye yakalanma riski taşıyabilir.

 

Et Yiyen Bakteri Çeşitleri
Et yiyen bakterilerin kendi içerisinde çeşitleri vardır. Yaygın görülen türü grup A - streptococcus (GAS) olarak bilinmektedir. Bu bakteri çoğu zaman burun, cilt ve boğazda yer edebilir.

 

Belirtileri Neler?
Et yiyen bakteri belirtileri genellikle bir gün geçince netleşir. 30 saat içerisinde şiddetli hale döner. Genellikle enfeksiyon ilerledikçe morarma, şişme ve kızarıklık görülmektedir. Bu esnada vücut ısısı ciddi bir artış gösterir. Enfeksiyonla beraber;
• Mide bulantısı ve yeşil kusma
• Titreme ishal
• Halsizlik
• İleri düzeyde şok
• Organ yetmezliği görülebilmektedir.

 

Bir kişinin et yiyen bakteriye maruz kalıp kalmadığını anlaması genelde zordur. Fakat morarma ve kesik yaygın göstergedir. Bazı hallerde çiçek hastalığı da olabilir. Her zaman belirti vermemesi yüzünden ilerleyen hastalık geç fark edilebilmektedir. Hali hazırda yarası olan kişilerin o bölgelerinde aniden şişme ve acı oluşabilir. Acı yarasından daha farklı ve şiddetli bir durum oluşacaktır. Bu durum aşamalı olarak diğer bölgelere yayılabilir.
Et yiyen bakterinin neden olduğu enfeksiyon, dokuları öldürdüğü için kangren yapabilir. 5. Güne gelindiğinde kritik belirtiler oluşur.

 

Et Yiyen Bakterinin Tedavisi
Erken teşhis, et yiyen bakterinin tedavisi için en temel kriterdir. Enfeksiyonu durdurmak için antibiyotik tedavi uygulanır. Hiperbarik oksijen tedavisi de bir yöntemdir.