Ergenlik Artık 10 ve 24 Yaşları Arasında Yaşanıyor

Ergenlik yaşı önemli bir konu ve artık eskisine göre daha geç sürebiliyor. Bunun birçok farklı nedeni olmakla beraber etkenler dikkat çekiyor.
Ergenlik Artık 10 ve 24 Yaşları Arasında Yaşanıyor

Eskiden Kaçtı

Dünyaca ünlü tıp dergilerinde yer ala araştırmalar ergenlik yaşı sınırının arttığını açıklıyor. Buna göre önceden  19 yaşları civarında son bulan ergenlik yaşının sınırı 10-24 yaşa çıkmış durumda. Bu noktada ergenlik tanımını da yapmak gerekiyor. Ergenlik dönemi, çocuk ve yetişkinlik arasındaki bir dönem e bazı karakteristik özelliklerin şekillenmesi açısından  kritik bir süreci kapsıyor. Araştırmacıların dikkat çektiği konu ise bu yaş sınırının artık 19 yaştan daha da artması. Buna göre genel bir algı olarak artık ergenlik yaşının 24 ‘e çıkması gerekiyor.

 Neden Geç Yaşlara Kaydı

Ergenlik yaşı ortalaması  kaymasının nedeni  birçok toplumsal etkenle doğrudan alakalı. En temelde de toplumsal rollerdeki değişiklik ve eğitim sürecinin geç sona ermesi olarak gösteriliyor.  Bu durum evliliklerin de geç başlaması ile doğrudan ilgili olarak görülüyor.  Ancak uzmanlar, bu değişikliklerin algı  olarak da genele yayılması gerektiğinin önemini vurgulamakta. Kanunların da bu  değişikliklerin bilincinde olması, eğitim kitaplarıonda da yaygınlaşma olması  açısından kritik bir öneme sahip.

Medya Etkisi De Büyük

Ergenlik döneminin başlangıcının erken dönem bitişinin de geç zamanlara kaymasında dijital medyanın etkisi de bir hayli fazla. Buna göre internetin de yaygın kullanımı insan hayatındaki ergenlik döneminin uzamasına neden olabiliyor. üstelik ergenlik süresini uzatma ile de sınırlı kalmayan bir durum söz konusu. Dijital medya, genel sağlık üzerinde de etkisini her geçen gün daha fazla hissettiriyor.

14’ten 10 A Düşüş

Beynde hipotalamus  bölümünün büyümesini ifade eden ergenlikte alt yaş sınırı da 14 yaştan 10 yaşa inmiş durumda. Tıp alanındaki uzmanlar bu yaş sınırındakilere çocuk muamelesi yapılmaması gerektiğini belirtiyor.