Epilepsi Hastalığı Nedir? Doğru Bilinen Yanlışlar

Toplum içinde “Sara hastalığı” olarak ifade edilen epilepsi hastalığı, kişide geçici süreliğine bilinç kaybı oluşturan bir hastalıktır. Her yaşta ve cinsiyetteki bireylerde ortaya çıkabilen epilepsi hastalığı, beyni direk etkisi altına almaktadır.
Epilepsi Hastalığı Nedir? Doğru Bilinen Yanlışlar

Epilepsi hastası olan birey, çevre uyarıcıları neticesinde motor ve duygusal olarak belirtileri yaşayarak nöbet geçirebilmektedir. Ancak her nöbet geçiren kişiye epilepsi hastası teşhisi koymak doğru değildir. Epilepsi hastalığının meydana gelmesinde temel neden genetik faktörler olsa da aynı zamanda doğumsal faktörler, kafada meydana gelen travmalar, beyin hastalıkları ve beyin iltihabı epilepsi hastalığına zemin hazırlayan faktörlerdir.

Kişinin aşırı stresli olması ve depresyonda olması epilepsi krizini hızlandıran etkenlerdir. Stres ve depresyon sonucunda beyin uyarıcıları hareketlenir ve kişinin epilepsi krizi geçirmesine neden olur. Dünya çapında her 10 kişiden birinde görülen epilepsi hastalığı, her hastada çeşit ve şiddet bakımından farklı seyretmektedir. Epilepsi nöbetleri sırasında hastaya yanlış müdahale edilmesi ise uzmanlar tarafından hastaya büyük zararlar verebileceği söylenmektedir.

Epilepsi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Yanlış- Epilepsi hastalığı ile geçirilen nöbet aynı özellikleri taşımaktadır.

Doğru- Nöbet geçirilen birçok hastalık vardır. Her nöbet geçiren hastaya epilepsi tanısı konulmamaktadır.

Yanlış- Epilepsi hastalığının tedavisi yoktur, ölene kadar devam eder.

Doğru- İlaç tedavisi ile epilepsi hastalığı kontrol altına alınabilen ve tedavi edilebilen hastalıktır.

Yanlış- Epilepsi nöbetleri tehlikeli ve acılı olmaktadır.

Doğru- Epilepsi nöbetleri her zaman tehlikeli değildir. Nöbet sırasında hastanın yaşadığı ağrılar, hastanın düşmesine ve çarpmasına bağlı acı ve ağrılardır.

Yanlış- Epilepsi nöbeti geçiren kişi dilini yutarak ölebilir.

Doğru- Nöbet geçiren kişi yan yatırılır ve ağzı kesinlikle açılmaz. Böylece kişinin ağızda biriken tükürüğün solunum borusuna kaçması önlenmiş olur.

Yanlış- Epilepsi hastalarının araba kullanmalarında bir sakınca yoktur.

Doğru- Epilepsi hastalarının ne zaman nöbet geçirecekleri belli değildir. Bu nedenle de epilepsi hastalarının araba kullanmaları yasaklanmaktadır.

Yanlış- Epilepsi hastası olan kadınlar kesinlikle çocuk dünyaya getiremez.

Doğru- Epilepsi hastası olan 100 kadından 90’ı sağlıklı bebekler dünyaya getirebilmektedir.

Yanlış- Epilepsi hastaları psikolojileri bozuk ve ruhsal sorunları olan kişilerdir.

Doğru- Epilepsi hastalarında bu hastalıktan kaynaklanan bir ruhsal bozukluk meydana gelmemektedir. Ancak bazı epilepsi hastalarında depresyon durumları gözlenebilmektedir.