En sinsi hastalık! Bir anda gözünüzü kaybedebilirsiniz!
Sinsi hastalıklar insan sağlığını tehdit ederken çok olumsuz sonuçlara neden olabiliyorlar. Bu hastalıklardan birisi de göz tansiyonu olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu göz tansiyonuna dair kapsamlı bilgiler verirken bu hastalığın büyük riskleri hakkında uyarılarda bulundu.
GÖZ TANSİYONU NEDİR?
Göz tansiyonu hastalığının tanımını yapan Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu, “Göz tansiyonu göz içi basıncının görme sinirine zarar verecek derece yükselmesi ile meydana gelen ve göz kaybına kadar varabilen sinsi bir hastalıktır. Göz tansiyonu hastalığına sahip olanların önemli bir kısmı bu hastalığa sahip olduklarını bilmezler. Bundan dolayı en sinsi hastalıklardan birisidir.” dedi.
Göz tansiyonu hastalığının farklı türleri olduğunu belirten Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu, “Göz tansiyonunun iki türü vardır. Kapalı açılı göz tansiyonu ile açık açılı göz tansiyonudur bunlar. Göz içi basınç sıkça artınca görme siniri zayıflayıp kuruyor. Eğer bu hastalık teşhis edilip tedavi edilmezse görme yetisinde kayıplar yaşanıyor. Göz tansiyonu genellikle 40 yaş üstü kişilerde görülür ama bu diğer yaş gruplarında görülmez anlamına gelmiyor. Yeni doğan bebeklerde bile göz tansiyonu görülebilir.” dedi.
GÖZ TANSİYONUNUN NEDENLERİ NELER?
Göz tansiyonunun nedenlerini de açıklayan Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu, “Göz tansiyonu için bir çok nedeni sayabiliyor. Bu hastalığın nedenleri arasında diyabet, 40 yaşı geçmiş olmak, genetik faktörler, sigara alışkanlığı, göz yaralanmaları, miyop hastalığı sayılabilir.” ifadelerini kullandı.
BELİRTİLERİ NELER?
Göz tansiyonunun nasıl anlaşılabileceği konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu, “Bu hastalık sinsidir ama bazı belirtilerden anlaşılabilir. Bunlar şiddetli göz ve baş ağrısı, mide bulantısı, gözlerde kızarma, göz bebeklerinin irileşmesi, görme bozukluğu, ışıkların etrafında halkalar görmektir. Yalnız bazı kişilerde herhangi bir belirti de vermeyebilir. Bunun için 40 yaşı geçenler herhangi bir göz sorunları olmasa bile 2 yılda bir göz tansiyonlarını ölçtürmelidirler.” şeklinde konuştu.