En Sık Görülen Uyku Sorunları Nelerdir?

Uyku sorunu, herkes tarafından şikayet edilen konulardan birisidir. Sadece yetişkinler değil çocuklarda çok sık şekilde uyku sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, bu konuyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
En Sık Görülen Uyku Sorunları Nelerdir?

Bebeklik ve çocukluk çağlarında da beslenmekadar uyku düzeni de önemlidir. Ne yazık ki pek çok çocuk ve bebek rahat uyku uyuyamıyor. Bu yüzden uyku bozukluklarının mutlaka doğru şekilde tanımlanması gerekir. En az tanımı kadar tedavisi de önemli olan bir başka konulardan birisi oluyor. Eğer ki doğru tanı konulursa çocuklarda ki uyku bozukluklarıda tespit edilecektir. Tedavisi daha doğru şekilde yapılmaya başlanacaktır.

Uyurgezerlik

Türkiye geneline baktığımızda çocukların yüzde 15'i uyurgezerlik sorunuyla karşı karşıya kalıyor. 3-8 yaşında başlanan uyurgezerlik, ergenliğe doğru gelindik sıra daha fazla azalmaya başlıyor. Gözler her ne kadar açık olsa da çocuk sabah uykudan uyandırıldığı zaman hiçbir şeyi hatırlamıyor.

Kabuslar

3-5 yaş arasında çok sık şekilde kabus görme hali meydana geliyor. Sık sık kabuslar görülerek uykudan uyanmalar yaşanıyor. Bunun meydana gelmesi daha çok psikolojik stres, güvensizlik duygusuna bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.

Huzursuz Bacak Sendromu

Bacaklarda hafif ağrı ve karıncalanma gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda demir eksikliği varsa daha sık şekilde bu durum ortaya çıkmaktadır. B12'de bu sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Uyku Terörü

Daha çok gece terörü olarak bilinmektedir. Gece terörü 2-3 gibi saat aralıklarında meydana geliyor. Gece terörü daha çok 3 saniye ile 3 dakika kadar sürüyor.

Gece Uyanmaları

Çok fazla aç ya da tok olmak gece uyanmalarına neden olur. Akşam yemeğini uyuyacağı saatte yakın yapmamaya dikkat edin. Çünkü hazımsızlık ve gaz gibi sorunların yaşanmasına sebebiyet verecektir.

Tıkayıcı Uyku Apsesi A

Uyku esnasında solunum kısa süreli olarak durur. Çocuklarda sık olarak görülenlerden birisi de bademcik şişmesi, aşırı kilonun yanı sıra geniz eti büyümesi denilebilir.

Narkolepsi

Gündüz uyanık olan çocuğunuzda ani uyku atakları yaşanıyorsa narkolepsiden bahsedilebilir. Yemek yeme sırasında ya da konuşurken bile ani uykuya geçiş yapabiliyor.