El ve ayak üşümesi neden olur, nasıl geçer?

Soğuk bir ortamda olmaksızın el ayak üşümesi çok yaygın rastlanan bir durumdur. Yalnızca ellerimizin soğuk olması genellikle vücut ısımızı düzenlememizde yardımcı olduğu için doğal kabul edilebilir. Fakat eğer ellerimiz ısrarla hep soğuksa ve renginde de zaman zaman değişim oluyorsa uyarı sinyalleri veriyor demektir.
El ve ayak üşümesi neden olur, nasıl geçer?

Dolaşım sistemi bozukluğundan, endokrin sistemi bozukluğuna kadar birçok sebebi olabilen el ayak üşümesini yazımızda inceliyoruz.

Soğuk mevsimin başlaması ile oluşan el ayak üşümesi bazen gerçekten de soğukta fazla kalma sebepli olabilir. Bazen de ıslak el ve ayağın aniden soğuğa çıkmasıyla donma oluşabilir. Bu gibi rahatsızlıklarda deri ve deri altında buz kristalleri oluşumuna bağlı donma, renk değişimi gelişebilir. Bu durum geçicidir.

Mevsim sıcaklığından bağımsız olarak sürekli hissedilen el ayak üşümesinde ise genellikle altta yatan problem mevcuttur. En çok da venöz kan dolaşımının zayıf olması etkilidir.

Kronik El ve Ayak Üşümesinin Olası Sebepleri:

  1. Diabet (şeker hastalığı):

Diabet hastalarında periferal nöropati yani çevresel sinirlerde uyarı eksikliği mevcuttur. Kontrol altına alınmamış kan şekeriniz varsa muhtemelen ayak üşümeniz bu yüzdendir.

  1. Tiroid hastalığı:

Hipotiridizmde metabolizma yavaşladığı için el ayak üşümesi sık görülür. Fakat genel bir üşüme de mevcuttur.

  1. Raynaud ‘s sendromu:

El ve ayak kılcal damarlarında daralma il karakterize fazla ciddi olmayan hastalıktır. Stres altında veya soğuk ortamlarda belirtiler artar.

  1. Anemi
  2. B12 vitamini eksikliği:

Hem anemiye sebep olabilir hem de sinirsel uyarım eksikliği yapabilir.

  1. PAD (periferal arteryel hastalığı):

Çevresel arteryel damar sisteminde damar içinde plaklar oluşması sonucu dolaşımın zayıflaması ile karakterize bir hastalık.

Bunların dışında bazen basit sebeplerle de el ayak üşümesi ile karşılaşılmaktadır:

  • Hızlı kilo vermek
  • Yeterli sıvı alamamak (kan dolaşımını zayıflatır ve elektrolit dengesizliğe yol açar)
  • Mevsime uygun giyinmemek
  • Hareketsizlik (kan dolaşımını zayıflattığı için)

Eğer el ve ayak üşümesi yanında ayak ve bacaklarda ödem, ayaklarda sebepsiz yara oluşumu, ani sebepsiz kilo kaybı, deride renk değişimleri, düzensiz kalp atımları varsa mutlaka doktorunuza görününüz.