El ve Ayak Üşümelerine Dikkat

Stres ve aşırı soğuk gibi etkenlere bur tepki olarak ortaya çıkan ve uzuvlarda meydana gelen kan dolaşımı hastalığı Raynaud Fenomeni adını almaktadır.
El ve Ayak Üşümelerine Dikkat

Bu rahatsızlık, her ne kadar kişide önemli bir probleme yol açmasa dahi, oluşan kan akışında meydana gelen azalma bazı olumsuzlukları beraberinde getirebilmektedir. Bu yazımızda sizlerle Raynaud Fenomeni rahatsızlığı ile ilgili olarak birtakım bilgiler sunacağız.

Normal koşullarda, vücudumuz, soğuk ortamlarda mevcut ısısını koruma eğilimindedir. Bunu yaparken el ve ayaklar dahil tüm uzuvlarımızda kan akışını yavaşlatmaya çalışır ve böylece de bu görevi yerine getirirken küçük damar ağını daraltmak suretiyle kan akışının yavaşlamasını sağlar. Bu durum, sağlıklı bireylerde herhangi bir problem teşkil etmese de Raynaud Fenomeni rahatsızlığı olanlarda bu arterlerin daralması normale göre daha çok ve hızlı gerçekleşmektedir. Bu duruma bağlı olarak da ayak ve el parmaklarında uyuşma, aynı zamanda da renginde de değişim ortaya çıkmaktadır. Bu durum yaklaşık olarak 15ndakika dolaylarında devam eder. Bunlarla birlikte parmaklarda şişme ve kızarma gibi şikayetler de görülebilmektedir.


İleri Aşamalarda Doku Kaybına Neden Olabilir

Raynaud Fenomeni rahatsızlığının iki türü bulunmaktadır. Bunlar: birincil Rahnaud ve ikincil Rahnaud. Birincil Rahnaud, herhangi bir duruma bağlı olarak değil kendiliğinden ortaya çıkmakla birlikte bulguları son derece hafiftir.

İkincil Raynaud ise başka bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkmakta olup daha çok rimatoidatrid ya da lupus benzeri bağ dokularına saldıran romatolojik bir durum olarak kendini göstermektedir.

İkincil Raynaud, birincil Raynaud'a kıyasla daha az görülmektedir. Ancak ikincil Raynaud'da kangren ve cilt yarası oluşumu gibi ciddi sorunlara daha çok rastlanmaktadır. Tüm bunlarla birlikte kan akımında meydana gelen azalma ile birlikte bölgede meydana gelen hücre ve dokuların ölmesine bağlı olarak doku kaybı kendini gösterebilmektedir.


Her 10 Kişiden Birinde Görülebilir

Raynaud Sendromu rahatsızlığı, her 10 kişiden birinde görülebilmektedir. Her yaş aralığında rastlanması muhtemel olan bu rahatsızlığa kadınların yakalanma riski erkeklere kıyasla daha fazladır. Bununla birlikte Raynaud, daha çok 15-25 yaş aralığında görülmeye başlamakla birlikte 35 yaş üstü bireylerde daha fazla rastlanmaktadır.