El Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?

El uyuşukluğu şikayeti olan insanların gitmesi gereken bölüm hastanelerin nöroloji poliklinikleridir.
El Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Direkt olarak sinirsel bir bozukluk olan uyuşma durumu doktor tarafından muayene edilir. Hastalığın tam olarak sebebi bulunduktan sonra hastalığa yönelik fizik tedavi, medikal tedavi ya da cerrahi işlem uygulanarak el uyuşması tedavi edilmeye çalışılır.

El Uyuşukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Birçok nedeni olan el uyuşukluğu yaralanmalar, nörolojik sorunlar ya da kronik durumlardan kaynaklanabilir. Kübital tünel sendromu, brakiyel pleksus hasarı, karpal tünel sendromu, donma gibi durumlar travma ve yaralanmalara örnek gösterilebilr. Omurilik yaralanması, periferik nöropati, servikal spondiloz, sinir sisteminin paraneoplastik sendromu, inme gibi durumlar ise nörolojik olan beyin ve sinir sistemi sorunlarına örnektir. Şeker hastalığı, alkol kullanımı, raynaud hastalığı, çoklu skleroz, amiloidoz gibi durumlar ise kronik koşullardan kaynaklanan rahatsızlıklara örnektir.

Bunlar dışında Lyme hastalığı, frengi gibi bulaşıcı hastalıklarla birlikte elde uyuşukluklar meydana gelebilir. Kemoterapi veya HIV ilaçlarının yan etkileri olarak da eller uyuşabilir. B12 vitamini vücutta sinirlere iyi  gelir ve eksikliğinde yine sinir sistemi işlevini azalttığı için ellerde uyuşma görülebilir.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Ellerin uyuşmasına neden olan Karpal Tünel Sendromu ellerin yorulduğunu belli eden bir hastalıktır. El, bilek ve parmaklarda sinirlerin sıkışarak kendini gösteren bu sendromun tedavisi oldukça basittir. Fakat tedavi edilmediği takdirde ilerleyen bir hastalıktır. Sinir sıkışması olarak da bilinen Karpal Tünel sinirlerin kas dokusuna, kemiklere ve tendonlara baskı uygulamasıyla meydana gelir. Uygulanan bu baskının sonucunda el ve parkmaklarda ağrı oluşur. 40 yaşın üstündeki insanlarda ve kadınlarda daha sık görülen bu el uyuşması ilerlediği zaman günlük basit işleri yapmakta bile hastaları zorlayabilir.

El Uyuşmasının Önüne Nasıl Geçilir?

El uyuşmasına engel olmak için alınacak tedbirler olarak ilk başta dirsek, bilek ve eli zorlayan işlerden kaçınmak ve el uyuşmasına yol açan hastalıklardan korunmak gerekir. Basit bir şekilde uyuşmayla başlayan rahatsızlık kola da yayılabilir. Bunun için erken teşhis konması adına ve çözüm üretilmesi için hemen doktora gidilmelidir. Böylece var olan el uyuşması sorunu ilerlemeden önüne geçilmiş olunur.