El Kistinin Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle el bileği çevresinde ve eklem yerlerinde görülen el kisti, pek çok kişinin korkulu rüyası olmuş durumda! Ganglion kisti adını taşıyan bu hastalık, aslında ciddi bir risk teşkil etmez! Çünkü bu tip kistin içerisi su doludur. Görünüşü hoş olmayan ama kanser riski içermeyen bu kistin belirtilerinin neler olduğunu biliyor musunuz?
El Kistinin Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

El kistinin belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Genellikle 20’li yaşların başında görülmeye başlanan bu rahatsızlık, özellikle 40’lı yaşlardan sonra daha sık aralıklarla görülür. Bilek çevresinde ve eklem yerlerinde ciddi bir şişkinliğe neden olan bu kist, kişilerde herhangi bir ağrıya neden olmaz. Kist sorun başladığında ufak olsa da, zaman içerisinde büyüklüğünün değişmesi mümkündür. Tıp dünyası el kistinin neden meydana geldiğini tam olarak çözebilmiş değildir. Genellikle şiddetli çarpmaların ve travmaların elde kiste neden olduğunu bilinmektedir. Kistin ne kadar süre kalıcı olduğu da kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı kişilerde uzun süre geçmezken, bazı kişilerde de iki üç gün içerisinde kaybolur. El kistinin kısa aralıkla çıkıp kaybolan ama sürekli olarak kendini tekrar eden cinsi de bulunmaktadır. Hastalık ellerini sıklıkla kullanan, özellikle ellerin yoğun olarak kullanıldığı meslekleri tercih edenler de daha çok görülür. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen bu kist daha çok bankacılar gibi masa başında çalışan ya da müzisyen ve örgü ören kişilerde görülür.

El kistinin tedavisi, yine türüne göre değişkenlik gösterir. Eğer çok baskı yapan bir kist ise müdahalede bulunmakta fayda vardır. Fakat kısa sürede kaybolan kistlerden biriyse müdahale edilmeyebilir. Eğer kistiniz bir yandan acı veriyor bir yandan da elinizin hareket kabiliyeti engelliyorsa cerraha danışmanızda fayda var. Küçük bir operasyon ile bu kistten kurtulmanız mümkün! Operasyonda kiste neden olan sıvı çıkarılır ve onun yerine bölgeye iltihap söktürücü enjekte edilir. operasyondan sonra bileğin sabit bir şekilde durması için hasta olan kişi 21 gün boyunca atel kullanır. Bundan sonra bu acı veren kistten kurtulunmuş olur.