Eklem Ağrıları İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

Eklem ağrıları günümüzde birçok insanın kâbusu olmuş durumdadır. Eklemler vücudumuzun hareket kabiliyetini sağlayan birleşim yerleridir. Eklemlerde görülen rahatsızlıklar direkt olarak hareket kabiliyetimizi etkiler.
Eklem Ağrıları İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

Hareketlerimiz kısıtlanırken de çeşitli derecelerde ağrılar hissedebiliriz. Eklem ağrıları genelde yaşlılara has olarak bilinse de eklem ağrısı şikâyeti ile karşılaşma yaşı her geçen gün gerilemektedir. Eklem ağrıları hafif derecede seyredeceği gibi kişinin hareketlerini kısıtlayacak derecede de yaşanabilmektedir. Bu şikâyetler hafife alınmadan bir uzmana görünmek faydalı olacaktır.

Eklem Ağrıları Neden Olur?

Eklem ağrılarının aslında birçok sebebi bulunmaktadır. Yaşlılık, kireçlenme, ani kazalar, romatizma, kemik erimesi, çeşitli enfeksiyonlar eklem ağrılarının sebeplerinden sadece bazılarıdır. Burkulma ya da kazalarda eklemlere zarar verebilen hususlar arasındadır. Vücudu aşırı derecede zorlamak ya da tam tersi uzun süre hareketsiz kalmak eklemlerin işleyişini bozabilmektedir. Son zamanlarda doktorların özellikle dikkat çektiği bir nokta da vitamin eksiklikleridir. Vücutta bulunan bazı vitaminlerin yetersizliği de eklem ağrılarına sebep olabilmektedir. Eklemlerin sağlıklı işleyemeyişi ilgili bölgelerde oluşan ağrı ve acılar ile sinyal vermektedir. Bu sinyaller hafif şikâyetlerin olduğu gibi ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilmektedir. Bu yüzden eklemlerde görülen ağrılar önemsenmeli ve tedavi yoluna gidilmelidir.

Eklem Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Eklem ağrısı şikâyetleri yaşanırken bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Kimi hastalarda bölgede şişkinlik olarak kimi kişilerde ise hareket bozukluğu olarak ortaya çıkabilmektedir.

Eklem Ağrıları İçin Hangi Branşa Gidilmelidir?

Bu hususta eskiye bağlı bir ön yargıyı yıkmak da fayda vardır. Eklem ağrıları deyince ilk akla gelen branş ortopedi olmaktadır. Doğrudur bu tarz şikâyetlere ortopedi uzmanları da bakmaktadır ama bu alanda hizmet veren diğer bir uzmanlık alanı da fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizyoterapistler de eklem ağrılarının teşhis ve tedavisinde yetkin doktorlardır. Eklem ağrılarının sebebi kırılma veya çıkma tarzı nedenler ise o zaman fizik tedavi doktorları hastayı ortopedi uzmanına yönlendirecektir. Şikâyetler fıtık kökenliyse ve cerrahi boyutlarda ise o zaman da bir beyin cerrahının görmesini isteyecektir.

Eklem Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Tedaviye başlamadan önce hasta güzelce muayene edilmelidir. Bunun için önce el ile genel muayene yapılır. Net bir tanı için bölgenin film ya MR çekimleri istenir. Filmler hemen çıkarken MR sonuçlarının çıkması biraz zaman alabilmektedir. Bunun yanında kan ve idrar kültürlerine de bakılır. Bütün sonuçlar değerlendirilip ağrının temel sebebi bulunur ve uygun bir tedavi başlanır. Çeşitli merhem, hap veya iğnelerle tedavi sürecine başlanır. Eğer kişi iki hafta içerisinde ilaç tedavisine cevap vermezse fizik tedavi uygulanması istenebilir ve hasta bir fizik tedavi merkezine yönlendirilir.

Eklem Ağrılarında Fizik Tedavi Etkili Olur Mu?

Fizik tedavi yöntemi kasların ve sinir uçlarının uyarılması esasına dayanmaktadır. Bu işlem çok ileri derecede olmayan eklem ağrılarının tedavisinde etkili olabilmektedir. Fizik tedavi hastalığı en temelden yok etmeyecektir ama sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olacaktır. Genel olarak titreşim ile sinir uçlarının uyarılması, sıcak uygulama ile bölgenin rahatlaması, vakum uygulaması ile bölgedeki kan dolaşımın hızlanmasını sağlama ve kırmızı ışık gibi uygulamaları kapsamaktadır. Bu uygulamalar şikâyet ve bölgelere göre değişebilmektedir. Eklem ağrıları şikâyetlerinde fizik tedavi süreci en az 15 gün olarak belirlenir. Her gün seanslar yapılır ve 10.gün itibari ile bölgede rahatlama hissedilmeye başlanır. Fizik tedavi bittikten 10 gün sonra hafif dereceli ağrılar hissedilmemeye başlanır. Fizik tedavi görmenin bu ağrıların bir daha tekrarlamayacağı anlamına gelmediği unutulmamalıdır.