Egzamayı önlemenin yolları
Günlük yaşantı içerisinde özellikle kadınlarda daha sık görülen egzama ile ilgili uzmanlar uyarılarda bulunurken aynı zamanda tedavisi konusunda da öneriler de bulunuyorlar.
Yayınlanma:
Daha çok temizlik ile uğraşanlarda görülen hastalık aynı zamanda alerjen maddelere maruz kalan kuaför, hemşire, inşaat işçileri gibi kişilerde de kendini gösterir. bu ve benzeri işlerde çalışan kişilerin eğer yüzük ya da bileklik kullanıyorlarsa çıkarması önerilir. Çünkü yüzük altında ya da bileklik altında biriken maddeler cilde zarar verir ve egzamayı tetikler.
Egzamanın da her hastalığın olduğu gibi evreleri vardır. Başlangıç döneminde kızarıklıklar ve su dolu şişliklerle kendini gösteren hastalık ilerleyen zamanda kabuklanma ve deride kepeklenme hatta daha da ileride yarık ve çatlakların oluşmasıyla kanama gerçekleşir. Ancak şu bir gerçek ki egzamanın her evresinde muhakkak kaşınma yaşanır.
Egzama tedavisinde en çok kullanılan yöntem deriye düzenli olarak sürülen kremlerdir. ancak egzama tedavisine başlamadan önce herhangi bir nedenden dolayı ilaç kullanılıyorsa bunu muhakkak doktorunuza bildirmelisiniz. Deriye sürülen kremler kaşıntının azalmasına yardımcı olurken egzama tedavisindeki rolü büyüktür. Eğer egzama sulantılı aşamadaysa genellikle ıslak pansuman uygulaması yapılır. Bütün bu tedavilere rağmen sonuç alınamayan durumlarda ise pimekrolimus, siklosporin, metotreksat, fototerapi gibi tedaviler uygulanabilir.
Egzamayı önlemenin birçok yolu vardır. Bu yollardan bazıları şöyledir:
• Öncelikle egzamaya neden olan etkeni tespit etmeli. Örneğin genelde deterjan kullandığınız da mı kaşıntı yaşıyorsunuz ya da o gün her ne ile daha fazla temas halinde olduysanız bunu gözden geçirin. Çoğu zaman tamamen uzak durmak zor olsa da öncelikle tespit ettiğiniz etkenden uzak durmaya çalışın.
• Her ne kadar temizlik için sabun kullanmamız gerekse de doğada herşeyin fazlasının zarar olduğu gibi sabunun da uzun süreli temas durumunda cildimize zarar vardır. Sabun ile uzun süreli temas halinde derinin koruyucu tabaksının zarar görüp kaybına neden olacağı için ellerin temizliğinde sabun yerine derinin PH'ına uygun koku içermeyen renksiz bir temizleyiciyle yapılması daha doğru olur.
• Aşırı sıcak su derimize ne kadar zarar veriyorsa soğuk su da aynı zararı vermektedir. dolayısıyla ellerimiz, sıcak ya da soğuk su ile değil ılık su ile yıkamalıyız.
• Cildinizin kuru ya da yağlı olmasının hiçbir önemi yok. Her koşulda da derinin kaybettiği nemi kazanması için muhakkak nemlendirici kullanılmalı.
• Su ve deterjan kullanarak iş yapacağımız bir gün ise ve parmağımızda yüzük varsa muhakkak yüzük çıkarılmalı. Aksi halde yüzük altında birikecek olan maddeler cildimizi tahriş edecektir.
• Temizlik yapılırken kesinlikle eldiven kullanılmalı çamaşırı elde yıkamak yerine kesinlikle makine tercih edilmeli. Eldiven kullanımında ise elleri uzun süre eldiven içine hapsetmemeli çünkü terleyen ellerde de hastalık kendini gösterebilir.
• Tuvalet ve banyo temizliği sırasında ise kullanılan temizlik ürünleri diğerlerine göre daha etkili maddelere sahip olduğundan dolayı kesinlikle ellerle temas ettirilmemeli.
• Domates, limon, portakal benzeri asitli meyvveler ile elleri doğrudan temas ettirmek yerine gıda eldiveni kullanılmalı
• Saç boyama, kaş boyama gibi işlemlerde kesinlikle koruyucu eldiven kullanılmalı ve ense boyun gibi yerler bir örtü ile muhakkak kapatılmalı
Sağlık