Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?

Dudak çatlaması genelde soğuk havalarda soğuğun etkisiyle ortaya çıkan bir durum olarak bilinir. Dudaklar çatlayınca dudak aralarında çatlaklar oluşur ve dudaklar gerilerek buralarda acıyla birlikte kanama durumu da olabilir.
Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?
Sıcak kompresle ya da soğukların azalmasıyla birlikte dudak çatlaması zaman içinde kendiliğinden geçebilir. Eğer dudakları çatlaması ileri boyuttaysa ve bir türlü geçmiyorsa bu durum başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu durumda yapılması gereken bu konuda uzman bir doktora danışmaktır. Uzman doktorun tavsiyesi ve önerileri doğrultusunda gerekli tedavi yöntemleri uygulanır ve ona göre hastalığın iyileşmesi için gerekli işlemler yapılır. Bu şekilde dudak çatlamasına neden olan durum tespit edildikten sonra gerekli tedavi yöntemleri uygulanır.

 

Dudak Çatlamasına Neden Olan Durumlar Nelerdir?
Dudak çatlamasına neden olan durumlar olarak şunları söyleyebiliriz;
• Burundan nefes almak yerine ağızdan nefes almayı alışkanlık haline getirmek
• Dudakları devamlı ısırma ya da emmeyi alışkanlık haline getirmek
• Aşırısı soğuk ve kuru havalar dudakların çatlamasına neden olan en belirgin nedenlerden birisidir.
• Cildin nem dengesinin korunması için yeterli şekilde su tüketmek gerekir. Su tüketimi yeterli değilse ciltte kuruluk ya da çatlama durumları oluşabilir. Bu gibi durumda dudaklar da kolayca çatlayabilir ve kuruyabilir.
• Güneşe aşırı şekilde maruz kalma durumu
• Yeterli oranda vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alamama durumu
• Herhangi bir neden dolayı dudaklarım yaralanması gibi durumlar dudaklarda çatlamaya neden olabilir.

 

Dudakların Çatlamasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Dudakların çatlamasını önlemek için yapılacaklar olarak şunları önerebiliriz; Öncelikle dudaklarınızı çok soğuk ya da çok sıcağa karşı korumaya çalışın. Bunun için dudaklarınıza dudak kremi ya da vazelin sürebilirsiniz. Bunun gibi bitkisel içerikli yağlar da dudakları korumak için kullanılabilir. Yeterli oranda sıvı tüketerek cildin nem dengesini koruyun. Dudaklardaki çatlakları önlemek için soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz. Bal, salatalık gibi faydalı besinleri dudak çatlaklarını gidermek için kullanabilirsiniz. Tuzlu su ile dudak çatlak ya da yaralarının hızlı şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Toz şeker ve limon suyu ile doğal peeling uygulaması da yapabilirsiniz.