Doğu Karadeniz İllerinde Vaka Artışı

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından il bazlı Koronavirüs tablosu yayınlamıştır. Doğu Karadeniz illerinin ön plana çıkması dikkatleri çekmişti.
Doğu Karadeniz İllerinde Vaka Artışı

Vaka Sayısındaki Artış Korkuttu

Covid-19 salgını ile mücadele devam ediyor. Salgının yıl dönümüne sayılı günler kaldı. Ancak koronvirüs salgını hala istenilen seviyede kontrol altına alınabilmiş değil. Konuya dair çalışmalar devam ederken geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahreddin Koca bir açıklama yaptı.

Bakan Koca’nın yaptığı açıklamaya göre bundan sonraki süreçte vaka sayıları il il açıklanacak. Daha önceki süreçte vaka sayısı ülke genelinde açıklanıyordu. Ancak bu durum hangi ilde daha yoğun vaka sayılarının olduğu bilgisini kamuoyuna vermiyordu. Bu konuda yapılan düzenleme ile birlikte koronavirüs vaka sayıları il il kamuoyu ile paylaşılmaya başlandı.

Yapılan ilk açıklamaya göre ülkemizde koronavirüs vaka sayısının en fazla görüldüğü iller Doğu Karadeniz illeri oldu. Bu durum beklenen bir sonuç değildi ve ülkece şaşkınlığa neden oldu. Doğu Karadeniz illerindeki bu yoğunluğun sebebi aranırken konuya dair son bilgiler de paylaşılmaya başlandı.

Yapılan açıklamalara göre Doğu Karadeniz illerinde koronavirüsün bu kadar yoğun olarak görülmesinin sebebi, mutant virüsün bu illerde bulunması. Daha önce yapılan açıklamalar, mutasyona uğramış koronavirüsün yayılım hızının oldukça yüksek olduğu yönündeydi. Konuya dair henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak Doğru Karadeniz illerinde bu kadar yüksek yayılım alanının olması, halk arasında bu illerde mutant virüsün olabileceği ihtimali söylentilerini arttırdı.

Furtun Önemli Bir Noktaya Değindi

Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Funda Neslihan Furtun konuya dair bir açıklamada bulundu. Neslihan Furtun, yapmış olduğu açıklamada il bazlı koronavirüs tablosunun açıklanmasının geç kalınmış bir karar olduğunu belirtti. Furtun’a göre, il il koronavürüs tablosunun açıklanması uzun süredir gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdi.

Mutant virüse de değinen Funda Neslihan Funtun, koronavirüs tablosunun il bazlı açıklamasını geç alınmış bir karar olduğunu, mutant virüse müdahalenin de geç kalınmaması gerektiğini belirtti. Funtun ayrıca Samsun’da da il pandemi yönetiminde tabip odasının yer almadığını belirtti. Bu nedenle gerçek verilere erişemediklerini mutant virüs verilerine ulaşmak istediklerini belirtti.