Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Günlük hayatta karşılaştığımız yaygın sağlık konuları içinde diş eti çekilmesinin nedenleri nelerdir şeklinde olan soru da var ve tahmin edildiğinden daha çok yaşanıyor. 
Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı konusunda başlı başına bir dert olan diş eti çekilmesi çene kemikleri üzerine oturmuş sabit diş yapısını çevreleyen ve koruyan etli kısımda yaşanan rahatsızlıklardır. Ve tabii ki akla hemen gelen neden oluyor sorusunun yanıtı da bir türlü edinemediğimiz bir alışkanlıktır. Dişlerinizi çocukluktan itibaren yeterince fırçalamazsanız sonuçta diş eti çekilmesi ile karşılaşabilirsiniz. 

Portakal kabuğu rengine yakın olan diş etleri belli bir kalınlıkta dişleri çevreler. Ama zamanla bu dokularda biriken bakteriler etin erimesine sebep olur. Dişler düzenli bir şekilde fırçalandığında bu bakterilerin oluşumu azalacak ve diş eti dokusu korunacaktır. 

Yaş ilerledikçe oluşan diş eti çekilmeleri tabii ki normaldir fakat fırçalama alışkanlığınız varsa dişlerinizi ilerki yaşlarda bile koruyabilirsiniz. Diş eti çekilmesinin nedenleri arasında masum olmayanı sigara içmektir. Sigaranın içindeki kimyasallar sürekli olarak diş eti dokusunu tahriş eder ve bölgeye kan desteğini kısar, doku beslenemez hale gelir. Ve tabii içilmediğinde beyaz kalabilen dişlerin sigara ile belli olacak şekilde sarardığını da eklemek isteriz. 

Diş Etlerinizin Çekildiğini Nasıl Anlarsınız?

Sorunun yanıtı bazen diş macunu reklamlarında bile verilmektedir. Eğer ağzınızı çalkalarken veya dişlerinizi fırçalarken tükürüğünüzde kan varsa büyük ihtimal diş eti kanamanız başlamıştır.  Bu da diş etlerinin iltihaplandığını ve çekilmeye başlayacağını gösterir. 

Yazımıza konu olan diş etlerinin çekilme nedenleri arasında hatalı yapılmış dolgular (tam yapılmamış dolgunun altında kalan boşluklar bakteri üremesi için ideal yerlerdir), diş dizisinde meydana gelen çapraşıklıklar, oluşan diş taşları, kürdan gibi sivri cisimlerle sık sık diş etlerinin kurcalanması ve şeker hastalığı da vardır. (Şeker hastalarında diş eti çekilmesi normal oranın üç katıdır.) Sürekli diş gıcırdatmak ve aşırı kuvvetle diş fırçalamak da diş etleri neden çekilir sorusunun yanıtları içindedir. Bütün bu nedenler, yukarıda da belirttiğimiz gibi, hayatta olabilecek şeylerdir ama sigara içiyorsanız bilerek diş etlerinize ve dişlerinize zarar veriyorsunuz demektir.