Diliniz Sağlığınızı Göstermede Etken

En önemli organlardan birisi de dildir. Her şeyin tadına bakılıp algılanmasını sağlar. Aynı zamanda çiğneme ve yutma gibi fonksiyonlarında yürütülmesine yardımcı olur. Tüm bu saymış olduklarımız haricinde daha pek çok konuda da dil sayesinde bilgiye ulaşabilmemiz mümkün oluyor.
Diliniz Sağlığınızı Göstermede Etken

Çünkü dilin, sağlığınız hakkında da anlık durumu öğrenebilmeye yardımcı olacak özelliği bulunuyor.

Vitamin Eksikliği

Vitamin eksikliğiniz varsa bunu diliniz üzerinden öğrenebilmeniz mümkün. Eğer sağlıklı bir diliniz varsa pembemsi ve kırmızı renge dönük şekildedir. Eğer ki parlak kırmızı bir dil varsa bu durum b12 vitamin eksikliğinin yanı sıra demir eksikliğinin de olabileceğinin en büyük işaretlerinden birisini oluşturuyor. Bu eksiklikleri gidermenin en kolay yollarından birisi de çeşitli besin ve takviyeler yoluna başvurmanız olacaktır. Küçük çocuklarda genelde daha çok rastlanan parlak kırmızı dil, iltihaplanmalarında habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda strep boğaz enfeksiyonu gibi problemlerinde olabileceğinin sinyallerini veriyor.

Çölyak Hastalığı Habercisi

Gluten alerjisi olarak bilinen çölyak hastalığı, dilimiz sayesinde de öğrenebileceğimiz haberlerden birisidir. Dil üzerinde bulunan tüylerin kaybedilmesinden çölyak hastalığına yakalandığınız anlaşılabilir. Pürüzsüz bir dil görülüyorsa bu durum atrofik glossit rahatsızlığına da zemin hazırlamaya müsaittir. Dil yüzeyinde yer alan tüylerin yok olmasının daha pek çok sorunları beraberinde getirdiği gözlemlenmektedir. Onlardan birisi de tat alma duyusunun yok olmasına neden olabilir.

Şeker Hastalığı

Kontrolsüz diyabet olan kişilerde daha sık şekilde pamukçuk görülme olasılığı çok fazladır. Enfeksiyon, diyabetin en önemli habercilerinden biri olabilir. Pamukçuk yaşanmasının en belirgin özelliğinden bir diğeri ise bağışıklıkta zayıflama görülmesidir.

Sjögren Sendromu

Bu sendrom, daha çok tükürük bezleri ve solunum kanallarını etki altına alır. Kuru ağız, pamukçuklara neden olabilir. Pamukçuğun gelişmesiyle birlikte dil üzerinde görülen tüylerin yok olmasına neden olur.

Kanser Vakası

En son düşünmek istediğiniz büyük sorunlardan birisi de kanserdir. Ağız, kafa ve boyun kanserlerini baz almak için dil ön planda tutulabilir. Dilin uzun süre şiş olması ve ağrının yaşanması kanser olabileceğinizin en önemli belirtileri arasında gösterilir. Ağızda kontrolsüz hücre büyümesine yol açacaktır.