Dil kanserinin belirtileri nelerdir

Sizin de dilinizin üzerinde; acayip bir şekle sahip, oldukça düzensiz, ülserleşme boyutuna gelmiş bir yara ortaya çıktıysa ve bu yara günler geçmesine rağmen hala aynı şekliyle dilinizin üzerinde bulunuyorsa ve hatta aksine büyümesi artış gösteriyorsa acil olarak kulak burun boğaz uzmanına gitmenizi tavsiye edebiliriz
Dil kanserinin belirtileri nelerdir

Dil, önemli bir de organımızdır. Dil üzerinde ortaya çıkan yaralar iyileşmediği durumlarda dikkate alınmalı ve en kısa sürede uzman bir hekime görünmek gerekmektedir

Dil yaraları

Aksi halde dil üzerinde çıkan bir yara, gizli bir dil kanserinin habercisi olabilmektedir. dil kanseri herhangi bir tanıya bağlı bulunmamaktadır. Bu tamamen dil üzerinde bulunan yaradan biyopsi yapılarak alınmak suretiyle ortaya çıkan bir Patoloji sonucu ile sonuçlanmaktadır.

Dilde bulunan kanserin hangi seviyede olup olmadığını tıbbi cerrahi cihazlar ile öğrenmek mümkün olmaktadır. bu cihazların başında gelenler ise manyetik rezonans görüntüleme işlemi, bilgisayarlı tomografi ve pet olmaktadır.

Dilde çıkan ve iyileşmek bilmeyen yaralar, dil kanserinin en belirgin göstergesi olmaktadır. Dilin farklı bölgelerinde sıklıkla çıkmakta olan yaralar veya basit aftlar kısa sürede kendiliğinden iyileşebilmektedir.

 Bazen dilnizin üzerinde bir anda ortaya çıkan ve haftalar geçmesine rağmen bir türlü iyileşme göstermeyen basit aftlar bile gizli bir dil kanserinin habercisi olabilmektedir.

 Bu nedenle diliniz üzerinde çıkan olası yaraları mutlaka dikkate alın ve kulak-burun-boğaz uzmanından randevu alarak bir an önce gösterin.

Boyunda oluşan şişlikler

Dil kanserinde ortaya çıkan tümör genellikle boyun üzerinde şişlik olarak kendini belli edebilmektedir. Dilde var olan kanser, boğazdaki lenf bezlerine sıçradığında ötürü bu durum boyunda şişlik durumuna sebebiyet vermektedir. Boyun üzerinde bulunan bu şişlik durumları haftalar geçmesine rağmen ortadan kaybolmamakta birlikte hatta aksine giderek büyüyen tehlikeli dokular haline gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda boğazınızda oluşan şişliklere önem vererek bir an önce bir hekime görünmenizi tavsiye edebiliriz

Konuşmada değişiklik

 Dil kanseri ortaya çıktığı anlardan dilin hareketlerini de bir miktar kısıtlamaktadır.

 Bu da normal günlerde konuştuğunuz bir tarzın dışına çıkmanıza ve dilinizi rahat bir şekilde döndürememenize neden olmaktadır. Bu durum ise konuşmada değişiklik olarak ortaya çıkmaktadır.

Dilde oluşan ağrı ve kanamalar

Dil kanseri ortaya çıktığı andan itibaren yaraların bulunduğu noktalarda kısmi ağrılar meydana gelebilmektedir. Hatta bu oluşan yaralar gittikçe derinleşerek kanama şeklinde bir durumu ortaya çıkarabilmektedir. Dil üzerinde oluşan ağrı ve kanama genellikle ilerlemiş tümörlerde daha çok gözlenmektedir.

Ağız kokusu

Dilde oluşan kanserin diğer belirtisi ise ağızda oluşan kötü kokudur. İlerleyen dil kanseri, zamanla nekrotik doku dediğimiz ölü dokuları ortaya çıkartmak da ve ağız hijyeninin giderek bozulmasına ve buna bağlı olarak da ağızda ortaya çıkan kötü bir kokunun meydana gelmesine neden olmaktadır.