Devlet Gözlüğü Kaç Yılda Değiştiriyor?

Eğer herhangi bir işte çalışıyor ve sigorta primlerinizi düzenli olarak ödüyorsanız gözlük ihtiyacınız olduğu durumda cam ve çerçeveler için devletten destek alabilirsiniz.
Devlet Gözlüğü Kaç Yılda Değiştiriyor?

Ancak bu desteğin belirli bir süresi vardır. Bu destek 2019 yılı itibari ile 3 yılda bir verilmektedir. Yani sigortanın desteği ile yeni bir gözlük aldıysanız, bunu değiştirmek ve yeniden cam ve çerçeve için destek talebinde bulunmak isterseniz 3 yıl beklemek durumundasınız. Ancak bu durumun göz sağlığı ile ilgili sorunlarla bağlantılı olarak bazı istisnai koşulları da bulunuyor.

Hangi Durumlarda 3 Yıl Beklemek Gerekmez?

Eğer 3 yıl dolmadan hastanın gözlerinde sorun yaşandıysa ve gözlük numarası arttıysa, özellikle de derecesi 0.5 bile olsa diyoptrilik sorunu varsa 3 yıl içerisinde de cam için destek alınabilir. Diyoptrilik için alt sınır 0,5’tir. Ancak bu durumda yeni bir cam desteği talep edilebilir. Bunun yanında eğer hasta 18 yaşından küçükse ve gözlerinde sorun yaşanmışsa ve görme bozukluğu ilerlemişse de 3 yıl dolmadan cam talebinde bulunulabilir. Tabi bu durumun sağlık raporuyla belgelenmesi şarttır. Bunlar haricindeki bütün durumlarda 3 yıl geçmeden kimseye cam ve çerçeve desteği yapılamaz. Ancak ve ancak 3 yıl sonra cam ve çerçeve için SGK’ dan yardım alınabilir.

Gözlük Reçetesiyle Güneş Gözlüğü Alınır mı?

Doktorunuz tarafından size gözlük yazılmışsa reçetenizi on gün içinde hazırlatmak zorundasınız. Bu süreyi geçerseniz reçeteniz geçersiz olur ve tekrar muayene olmak zorunda kalırsınız. Gözlük reçetenizle güneş gözlüğü alamazsınız. Böyle bir burumda gereken araştırma yapılacaktır ve cezai bir yaptırım söz konusudur.

Gözlük Hakkınızı Nasıl Sorgulayabilirsiniz?

En son gözlüğünüzü ne zaman satın adlığınızı ve yeni bir cam ve çerçeve desteğini ne zaman alabileceğinizi sorgulamak isterseniz e-devlet sisteminden faydalanabilir ve ya da SMS yoluyla bir sorgulama yapabilirsiniz. E-devlet şifreniz varsa sisteme girip en son ne zaman gözlük hakkınızı kullandığınıza bakabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise 1 YTL karşılığında SMS yoluyla öğrenmektir. CERCEVE yazıp boşluk bıraktıktan sonra kimlik numaranızı girersiniz. Yine boşluk bırakıp aile sıra numaranızı girer ve 5502’a gönderebilirsiniz. Eğer çerçeve değil de cam hakkınızı sorgulamak isterseniz ilk başta CAM yazıp aynı şekilde diğer bilgileri de girip bir sorgulama yapmanız gerekir. Sorgulama sonucunda size hemen bir geri bildirim yapılacaktır. Bir kısa mesajda tekrar ne zaman cam ve çerçeve alabileceğinizin bilgi gelecektir.