Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir minerali nedir?

Demir minerali vücudumuza fazlasıyla gerekli olan ve önemli bir mineraldir. Çocukların günlük 10mg demire ihtiyacı varken ; kadınlar , emziren anneler ve ergenlerde günlük 18mg demir minerali ihtiyacı vardır.
Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir minerali nedir?

Vücudun en fazla demir mineraline ihtiyaç duyduğu zaman gebelik dönemidir. Hamileler günlük 27mg demir mineraline ihtiyaç duyarlar.

Eğer demir eksikliğinin nedenini bilirsek tedaviyi de ona göre uygulamamız daha doğru olur. Aşırı derecede kahve ve çay tüketimi , hamilelik , ikiz bebek doğumu , aşırı derecede adet kanamaları , bağırsaklarda tümör , günlük süt ve yoğurt tüketiminin 500ml üzerine çıkması , sağlıksız diyet uygulamak ve mide küçültme ameliyatları gibi unsurlar demir eksikliğinde büyük rol oynamaktadır.

Demir Eksikliği Belirtileri

Demir eksikliğinin en yaygın belirtisi tırnaklarda beyaz çizgilerdir. Bunun yanı sıra halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, sinirli ruh hali, nefes darlığı, çarpıntı, saç dökülmesi, soluk ten ve iştahsızlık gibi birçok belirtisi bulunmaktadır. Halk arasında kansızlık olarak bilinen demir eksikliği anemisi çocukların ders başarısını ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Demir eksikliğinin tanısını koymak için kanda bulunan hemoglobin , hemotokrit, demir , demir bağlama kapasitesi ve ferritin en yaygın olarak kullanılan tanı koyma yöntemleridir. Demir mineralinin yetersiz olduğu durumlarda kandaki tüm bu değerler düşerken , demir bağlama kapasitesi yükselmektedir.

Demir doğada farklı yapılarda gözlemlenebilir. Hayvansal besinlerde bulunan demir bitkilerde bulunan demire göre daha çabuk kana karışmaktadır. Yani hayvansal besinlerde bulunan demir anemiyi önlemekte oldukça güçlüdür. Bitkisel demir C vitamini ile birleştiğinde hayvansal besinlerde bulunan demire dönüşür bu yüzden et sevmeyen kişilere genellikle demirin bitkisel kaynaklarıyla beraber limon yenmesi tavsiye edilir.

Demirin Hayvansal Kaynakları: Kırmızı etler , hindi eti , yumurta sarısı ve karaciğerdir. Haftada 3-4 porsiyon tüketmekte her zaman fayda vardır. Demir eksikliğinde her zaman faydası vardır.

Demirin Bitkisel Kaynakları: Bitkiler, yeşil biber, bakliyatlar ve üzüm pekmezidir. Bunlar içinde üzüm pekmezi yüksek şeker içerikli besindir. Şeker hastalarının dikkatli ölçüde tüketmeleri gerekmektedir.