Damarları Besleyen Besinler Nelerdir?

Vücudumuzu sarıp sarmalayan ve hayatta tutan en önemli sistemlerden biri olan damarların, daha sağlıklı olmasını sağlayan belirli besinler vardır.
Damarları Besleyen Besinler Nelerdir?

Damar Sağlığı Neden Önemlidir?

Damar sistemi, vücudumuzu bir ağ gibi saran ve vücudumuzun en önemli organlarından biri olan kalbimize kan taşıyan bir sistemdir. Dolayısıyla bu sistemin sağlığına oldukça dikkat etmemiz gereklidir. Damar sağlığını korumada yapılacak en önemli şeylerden biri dengeli ve düzenli beslenmedir. Beslenmenize dikkat ederek ideal kilonuza ulaşmanız damar sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir. Damar sağlığını korumak için yapılacak bir diğer şey ise sigara, alkol gibi zararlı maddeleri kullanmamanız gereklidir. Bu zararlı maddeler kalp ve damar sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır. Fizyolojik önlemler haricinde psikolojik önlemler alarak da damarlarınızı koruyabilirsiniz. Özellikle stres gibi sorunlardan uzak durmanız gereklidir. Ayrıca düzenli bir şekilde egzersiz yapmak da kalp ve damar sağlığı açısından altın değeri taşımaktadır. Tabii tüm bunlara ek olarak da yılda en az 2 defa damar sağlığı kontrollerinizi yaptırmanız sizler için hayat kurtarıcı bir önem taşıyacaktır.

Damarlara Fayda Sağlayan Besinler

Vücudumuzun en önemli sistemlerinden biri olan damarlarımızın temizlenmesini ve daha sağlıklı olmasını sağlayan belirli besinler vardır. Bu besinler şunlardır;

  • Zeytinyağı: En faydalı besinlerden biri olan zeytinyağı, düzenli kullanım sonucunda damarları besleyerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranınızı yarıya indirmektedir.
  • Yeşil çay: Günde 1 bardak olacak şekilde kullanıldığında içerdiği antioksidanlar sayesinde damar sağlığını korumaktadır.
  • Balık: İçerdiği omega-3 sayesinde damar tıkanıklıklarını gidererek kalbi korumaktadır.
  • Roka: Vücuttaki toksinlerin arınmasını sağlayarak damar yollarını temizlemektedir.
  • Brokoli: Vitamin ve mineral deposu olan brokoli, zengin içeriği sayesinde damarlardaki kalsiyum oranını dengeleyerek kolesterolü ortadan kaldırmaktadır.
  • Tarçın: Bir antioksidan deposu olan tarçın, kalbe giden damarları temizleyerek damar yollarındaki rahatsızlıkları büyük ölçüde engellemektedir.
  • Badem: İçerdiği doymamış yağ, lif ve antioksidanlar sayesinde damarlardaki kan yollarını temizleyerek kalbin çok daha sağlıklı olmasını da sağlamaktadır.

Bu besinlerin kullanımına özen göstermek kalp ve damar hastalıklarınıza yakalanma riskini büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır.