Covid-19 yüzünden 112 ekipleri nefes alamıyor

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, Uşak’ta 2019 yılında toplam 51bin 634 hastaya acil yardım hizmeti sunulmuşken; bu rakamın 2020 yılında (Aralık ayı hariç) 57669’a ulaştığını açıkladı.
Covid-19 yüzünden 112 ekipleri nefes alamıyor

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüs salgınıyla mücadelede en ön safta sağlık çalışanları yer alıyor. Koronavirüs şüpheli vakalarla ilk karşılaşan 112 Acil Sağlık ekipleri ise süreçte yoğun bir mesai harcıyor.

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, “112 Acil Sağlık Hizmetleri haftası” nedeni ile yaptığı açıklamada acil ekiplerinin haftasını kutladı ve Uşak’ta Covid-19 salgını yüzünden ambulansa çağrılarının geçen yıla göre çok fazla olduğuna dikkat çekti.

Kavas, “1-7 Aralık tarihleri ‘112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’ yani ‘yaşam ile ölüm arasındaki o ince çizgi üzerinde görev yapanların haftası’ olarak kutlanmaktadır. Görev yeri, gün ve saat ayırmayan 112 ekiplerimiz, zorlu arazi koşulları ve hava şartlarında, en uzak köylerde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapmış olduğu sınır içi ve sınır ötesi operasyonlarda, insanımızın olduğu her yerde, aşkla, eşit, ulaşılabilir, kaliteli, süratli ve verimli bir sağlık hizmeti sunmaktadır.

Uşak ilimizde yaygın istasyon ağı ve profesyonel ekiplerimizle vakalara; kentsel bölgelerde 10 dakikanın altında (ortalama 7 dk), kırsalda 30 dakikanın altında (ortalama 17 dk), ulaşma oranları ile başarılı bir sağlık hizmeti sürdürmekteyiz” dedi.

VATANDAŞIN 112 EKİPLERİNE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

112 Acil ekipleri tarafından kullanılan araçların sayısı hakkında bilgi veren Kavas, “2020 yılı itibariyle Acil Sağlık Hizmetleri İlimizde Merkez Kemalöz Mahallesi’nde bir 112 istasyonunun daha açılmasıyla sayısı 19’a ulaşan acil sağlık hizmet istasyonlarımız; 45’i tam teşekküllü, 1’i 4x4 kar paletli, 1’i obez ve yoğun bakım hastaları için ve 1’i dört sedyeli olmak üzere 48 adet tam teşekküllü ambulansımız, 193 sağlık personelimiz ve 61 gönüllü UMKE personelimiz ile fedakarca sürdürülmektedir. Tam donanımlı acil yardım ambulanslarımıza ek olarak ülkemizi dünyada örnek gösterilen bir düzeye ulaştıran hava ambulanslarımızla, hızlı müdahale ile can kayıpları ve sakatlıkların önlenmesinde ve organ naklinde büyük aşamalar kaydedilmiş, il dışı hasta nakillerinde mesafeler kısaltılmıştır.

Gece gündüz demeden 112 ile birlikte görev alan, umutların tükendiği yerde umut olan UMKE gönüllülerimiz, 2020 yılında; UMKE Geliştirme Eğitimleri, AFAD İl Tatbikatı gibi faaliyetler gerçekleştirmiş, ayrıca Ocak ayında meydana gelen Elazığ Depremi sonrası ve Ekim ayında meydana gelen İzmir Depremi sonrası arama kurtarma operasyonlarında aktif olarak görev yapmıştır.

İlimizde 2019 yılında toplam 51.634 hastaya acil yardım hizmeti sunulmuşken; bu rakam 2020 yılında (Aralık ayı hariç) 57669’a ulaşmıştır. Bu artışın en büyük sebeplerinden biri şüphesiz Covid-19 pandemisi olmuştur.

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs ile en ön saflarda bir yıla yakın süredir mücadele eden sağlık personellerimize, vatandaşlarımızın “Maske-Mesafe ve Temizlik” kurallarına uyarak verecekleri destek çok önemlidir. 7 gün 24 saat ara vermeden sunulan bu hizmetin başrolünde fedakârca görev yapan, hayatlarını can kurtarmaya adayan tüm acil sağlık çalışanlarımızın “1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası” kutlu olsun” ifadesini kullandı.