Çocuklarda Parvovirüs B19 salgını patladı! Hemen vücutlarını kontrol edin bu belirti varsa...

Okullarda ne yazık ki salgın hastalıklarda artış yaşanırken 5-15 yaş arası çocuklarda etkili olan yeni salgın hastalık uyarısı yapıldı.
Çocuklarda Parvovirüs B19 salgını patladı! Hemen vücutlarını kontrol edin bu belirti varsa...

Çocuklarda Parvovirüs B19 salgını patladı! Hemen vücutlarını kontrol edin bu belirti varsa... Dünyada yaşanan salgın hastalıkların sayısında büyük artış yaşanırken son dönemde halk arasında beşinci hastalık olarak anılan Parvovirüs B19 vakaları endişe yarattı.

Hastalığın çocukları etkilemesi aileleri endişelendirirken 5-15 yaş arası çocuklarda görülen hastalık daha ziyade ciltte tokat atılmış gibi ortaya çıkan kızarıklıklarla kendisini gösteriyor. Hastalık Parvovirüs B19 virüsünün bulaşması sonucu yaşanıyor. Hastalık kız çocuklarında erkek çocuklara oranla daha fazla görünüyor.

5. HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Halk arasında tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinen ve çocuklarda sıklıkla rastlanan beşinci hastalık, Parvovirus B19'un sebep olduğu bir tür bulaşıcı enfeksiyon hastalığıdır. 5 ile 15 yaş aralığındaki okul çocuklarında sıklıkla görülen beşinci hastalığın, kız çocuklarında görülme sıklığı erkek çocuklara oranla daha fazladır.

Yanaklarda kızarıklık olarak kendini gösteren, döküntülü ve iyi seyirli olan hastalık, özellikle sonbahar sonu ve kış aylarının başında daha sık görülür. Yaygın olarak hâlsizlik, ateş ve döküntü şeklinde kendini gösterdiğinden diğer döküntülü hastalıklarla karıştırılır. Ancak yanak bölgesinde var olan kızarıklık, yüz bölgesinden başlayan döküntü ve dalgalı cilt görünümü, beşinci hastalığın ayırt edici belirtileridir.

mesinci-hastalik.jpg

5. HASTALIK KAÇ GÜN SÜRER, TEHLİKELİ MİDİR?

Döküntülerin seviyesine göre verilen alerji ilaçları ile tedavi edilir. Tanı konulan çocuklara ve yetişkinlere döküntüler bitene kadar evde istihrat tavsiye edilir. Raporlu olan çocuğun hastalığı yaymaması adına kesinlikle okula gönderilmemesi gerekir. Döküntü ve ateş tamamen bittikten sonra 2 gün sonra hasta normal yaşantısına dönebilir.