Çocuklarda Öksürük

Çocuklarınızda havlamayı andıracak bir öksürük varsa kuşpalazı, yalancı difteri ve akut larenjit gibi hastalığa yakalanmış olabilir.
Çocuklarda Öksürük

Çoğu zaman kuru öksürük şeklinde seyreden bu hastalıklar, nefes alıp vermede zorluk  yaşatıyor. Bunların en büyük nedenlerinden birisi de krup hastalığından kaynaklı bir durum olması denebilir.Fakat bu hastalık halk arasında daha çok  kuşpalazı, larenjit ve yalancı difteri olarak geçtiğini söyleyebiliriz. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Balgöz Ergül,  krup hastalığıyla ilgili olarak bilinmesi gereken önemli bilgileri şu şekilde aktardı.

6 Ay -3  Yaş Arası Çocuklarda Üst Solunum Yolu Tıkanıklığının Görülmesi

Genelde bu yaş aralığında ki kişilerde daha sık görülüyor. Enfeksiyondan kaynaklı o9larak üst solunum tıkanıklığı yaşanabilmektedir.  Krup daha çok ana nefes borusunun şişmesinden kaynaklı bir durumdur. Bu kuruluk genellikle kış aylarında daha sık şekilde görülür.          Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Balgöz Ergül, çocuklarda görülen hastalıkla ilgili çok önemli bilgilere yer verdi.

Az Ödem Yapmış Olması Bile Hava Yolunu Tıkamaya Sebep

Yetişkinlerle çocuklar karşılaştırıldığı zaman, çocukların daha küçük hava yollarına sahip olduğu görülmektedir. Az şekilde oluşacak ödem bile çocuklarda hava yolunu tıkamaya neden oluyor. Bu durumda doğal olarak solunum sıklığının daha fazla artmasını sağlıyor.

Havlamaya Benzer Öksürük

Çocuklarda en sık şekilde görülen öksürük şeklinden birisi de havlamayı andıracak şekilde olmasıdır. Üst solunum enfeksiyonu sonucunda öksürük havlamaya benzer şekilde olur. Ses kısıklığının haricinde seste kalınlaşma görülür. Genel olarak gece uykudan uyandırmaya sebebiyet verecek öksürükler ortaya çıkar. Böyle bir sorunla karşılaşan anne ve babalar ise hemen acil servisin yolunu tutmaya başlamaktadır. Aynı zamanda dudak ve tırnaklarda da morarmalar yaşanabilir.

Krup Hastalığı Bulaşıcıdır

Krup hastalığının en kötü yanlarından birisi de bulaşıcı olmasıdır. Ateş her çocukta görülmeyebilir. Daha çok yatar pozisyonda olan çocukta ağırlaşma durumları yaşanabilir. Yüzde 5-10 oranında çocuklarda bu tip sorunlar ortaya çıkabilir.

Nefes Boru ve Ses Tellerinde Ödemin Azalması

Viral krup olduysa antibiyotiğe gerek yoktur. Eğer çocuğunuzda oksijen ihtiyacı daha fazla artıyor ve huzursuzluk görülüyorsa soğuk buhar tedavisini mutlaka sonlandırmanız gerekecektir. Çocuğun yatarken daha rahat şekilde nefes alıp vermesi içinde yatarken başının yükseltilmesi gerekir. Çocuğun mutlaka daha sessiz bir ortamda tutulması gerekir.

Ailelerin Yapması Gerekenler

Çocuğunuzu sakinleştirmeniz gerekir. Hastalığın daha fazla nüksetmemesi adına temiz ve serin hava almasını sağlayacak ortamda bulundurun. Soğuk kış aylarında 10 dakika kadar pencereyi açık tutmanız yeterli olacaktır. Sıcak havalarda ise çocuğunuzu buzdolabın karşısındam biraz tutmak iyi gelecektir. Deride morarma, yüksek ateş gibi sorunlar olursa hemen doktora başvurmalısınız.