Çocuklarda Gece Terlemeleri Lenfoma Kanseri Habercisi Olabilir!

Sıklıkla 5 ila 10 yaş aralığında gözlenen bir hastalık olan lenfoma, lösemi ve beyin tümöründen sonra çocuklarda en çok rastlanan hastalık olarak bilinmektedir.
Çocuklarda Gece Terlemeleri Lenfoma Kanseri Habercisi Olabilir!

Hastalığın bu kadar sık görülmesinin temel sebebi bu yaş aralığında bulunan çocuklarda lenfositlerin çok hızlı bir şekilde çoğalması ve bu çoğalmaya bağlıolarak ortaya çıkabilen bir anormalliğin ortaya çıkmasıdır. Peki bir kanser türü olan lenfoma nedir? Neden oluşur? En çok rastlanan belirtiler nelerdir? Tedavisi mümkü müdür? Tedavide hangi yöntemler uygulanır? Tüm bu soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Lenfoma Nedir?

Lenfoma, temel fonksiyonu vücudun bağışıklık sisyemini çalıştırmak olup bunun yanı sıra enfeksiyonlara karşı koruyucu bir görev üstlenen lenfosit hücrelerinde meydana gelen bir çeşit kanserdir. Kanserin oluşumu, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlamaları ya da normal lenfositlere oranla daha uzun süre yaşamalarından kaynaklanmaktadır. Söz konusu bu hücreler; kemik iiği, lenf düğümü, dalak gibivücudun çeşitli organarında yer almaktadırlar. Tüm bunların dışında lenfoma kanserine yol açan en temel nedenler; öpücük hastalığına yol açan EBV virüsü, bağışıklık eksikliği hastalığı ve otoimmün hastalıklar olup lenf bezi büyümeleri hastaların yüzde 80'inde görülen bir şikayettir.

Tanılanmanın erken yapılması ve tedaviye de erken başlanması halinde lenfoma, başarıhla iyileştirilebilen bir hastalıktır. Bununla birlikte hastalığa ait bulgular diğer çocuk hastalıklarinda da görülebilen belirtiler olduğundan dolayı, kanserin erken tanılanmasını engelleyebilmektedir. Erken tedavide geç kalınmaması adına, hastalığın ennönde gelen belirtilerinden olan gece terlemeleri, lenf nodunun büyüyerek elle hissedilebilmesi, iştahsızlık, ateş ve halsizlik gibi şikayetler mutlaka ciddiye alınmalı, yalnızca bir tanesinin görülmesi bile göz ardı edilmemelidir. Zira bu belirtilerin erken tespit edilmesi, yaşamsal anlamda son derece büyük bir öneme sahiptir.

Bu Şikayetleri Ciddiye Alın

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi lenf bezi büyümesi, lenfoma kanserlerinde en yaygın görülen belirtiler arasınsa yer alsa da bazı hastalarda bu belirti ortaya çıkmayabiliyor. Hastalığın, aşağıda belirtmiş olduğumuz bulgulardan en az bir tanesini dahi gözlemlemeniz halinde mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir.

1) Çok yoğun yaşanan gece terlemeleri

2) Koltuk altı, kasıklar ve boyun çevresi başta olmak üzere elle hissedilebilecek düzeydelenf bezi büyümesi

3) Sebebi bilinemeyen ve bir haftadan fazla devam eden ateş

4) İştahsızlık ve buna bağlı olarak gelişen kilo kaybı ve halsizlik

5) Mide bulantısı, kusma, kabızlık gibi mide-barsak sistemi yakınmaları

6) Solunum problemleri, öksürük ve göğıste ağrı oluşumu

7) Kemiklerde ağrı hissi

8) Baş bölgesinde kitle oluşumu

Lenfoma Kanseri Tedavisi

Lenfoma, tanı ve tedavide çok geç kalınmadığı takdirde tedavisi mümkün olan bir kanser türüdür. Belirli kontrollerin sağlanması halinde lenfoma kanseri çocuklar, günümüzde tam anlamı ile sağlıklı yaşamlarına geri döndürülebiliyor. Hastalığın tedavisinde kemoterapi ve kök hücre yöntemleri uygulanmaktadır.