Çocuklarda dikkat edilmesi gereken ortopedik sorunlar

Çocuklarda küçük yaşta fark edilip müdahale edilmesi gereken hastalıklardan biri de ortopedik sorunlardır. Çoğu ebeveynin önceliğinden olmayan bu durum aslında çocuğun ileriki yaşlardaki yaşam kalitesini etkilemektedir
Çocuklarda dikkat edilmesi gereken ortopedik sorunlar
Çoğu ortopedik sorun ilaç, damla ya da kısa süreli alçılama işlemi ile tedavi edilebilirken önemsenmeyen ve ertelenen ortopedik sorunlar nedeniyle yetişkinliğe dahi erişemeden cerrahi operasyon gerekebilir hatta sakatlık bile söz konusu olabilir. Sizler için önemsenmeyen fakat kulağa küpe olması açısından derlediğimiz birkaç ortopedik sorundan bahsetmek istiyoruz. Bunlar sırasıyla şöyle:

Düztabanlık
Çocukların %60 ında görülen ve aslında herhangi bir tehlike oluşturmayan ve herhangi bir tedavi gerektirmeyen, çocuk 6 yaşına geldiğinde genellikle kendiliğinden düzelen düztabanlığın yanı sıra ayak kemiklerinin doğuştan birleşik olduğu ve ayak kemiklerinin arasındaki bağların gevşek olmasından kaynaklı oluşan ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken hastalık olarak adlandırılan düztabanlık, ilerleyen dönemlerde çocuğun yaşam kalitesini düşürmektedir.

 

İçe basma
Kız çocuklarında daha sık görülen ve hatta çoğu ebeveyn ve yakınlarının gülerek izlediği , dikkate almadığı ayak uçları ile basma dediğimiz içe basma genellikle fizik tedavi ile düzelmektedir. Sizler her ne kadar minik kızınızı prenses gibi yürüyor diye adlandırsanız da bu konu ile ilgili muhakkak bir uzmana başvurmanızı öneriyoruz. Çünkü ileri düzeyde bu durum muhakkak cerrahi operasyon gerektirecektir.

 

Çarpık ayak
Erkeklerde daha çok görülen ve anne karnından çıkar çıkmaz fark edilen çarpık ayakta eğer tedaviye başlanmazsa sakatlık olma ihtimali çok yüksektir. İlk aşamalarda düzeltici denilen alçılama işlemi yapılırken alçı tedavisinin yetersiz kaldığı ve cevap vermediği durumlarda cerrahi müdahale gerektirmektedir.

 

Parantez bacak
Çocukta dizlerin birbirinden uzaklaştığı genellikle D vitamini ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklı gelişen parantez bacakta ise yine belirli dozlarda verilen D vitamini damlası ile tedaviye başlanır.

 

Kalça çıkığı
Artık ülkemizde de tarama kapsamında olan ve doğumdan sonraki 30 gün içinde herhangi bir şikayet olmamasına rağmen muhakkak ultrason ile kontrolü yapılan kalça çıkığı erken dönemde fark edildiğinde bandaj ve alçı ile tedavi sağlanırken daha geciken durumlarda ameliyat ile çözüm sağlanmaktadır.