Cinsel Yolla Bulaşan 8 Hastalığa Dikkat

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar özellikle 21. yüzyılın en büyük tehlikeleri arasında yerini almış durumdadır.
Cinsel Yolla Bulaşan 8 Hastalığa Dikkat

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar son yıllarda artmakla beraber bazılarının tedavileri bulunurken bazılarının ise erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazıları şunlardır.

Frengi

Bakteri enfeksiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Her iki cinsiyette de görülebilmektedir. 3 evre şeklinde görülmektedir. Erkan teşhisi tedavi için oldukça önemlidir.

Belsoğukluğu

Genellikle genç yaşlarda görülen bir bakteri hastalığıdır. Anal ya da oral yollardan bulaştığı bilinmektedir. Hastalık cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle ortak kullanım gibi durumlardan dolayı ortaya çıkmamaktadır. Antibiyotik tedavisi ile kısa sürede iyileşme meydana gelmektedir.

Hepatit B

Vajinal sıvılar, idrar ve kan ile birlikte bulaşmaktadır. Cinsel yolla bulaşabileceği gibi ortak kullanılan ürünlerden dolayı da bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Tükürükle bulaşma ihtimali bulunmamaktadır. Aşılanma ile korunma sağlanmaktadır.

HIV-AIDS

Son yüzyılın en büyük salgınları arasında yer alan AIDS hastalığı cinsel yolla bulaşan en tehlikeli hastalık olarak bilinmektedir. Cinsel yolla bulaşmasının yanında kan yolu ile de bulaşmaktadır. Bunun yanında anneden bebeğe de geçebilmektedir.

HPV Enfeksiyonu

Siğiller genel olarak genital bölgeyi tercih etmekte ve o bölgeye yerleşmektedirler. HPV enfeksiyonu deriden deriye bulaşan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Tekrarlama ihtimali olmak ile beraber çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

HSV Enfeksiyonu

Bulaştığı zaman uzun yıllar dokuda kalabilen virüs kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tip 1 ve tip 2 şeklinde iki türü bulunmaktadır. Derinin yanında mukozalarda da hastalık oluşabilmektedir. Klinik olarak belirti olmadığı zamanlarda bile bulaşıcılığı devam etmektedir.

Molluskum Kontagiozum

Virüs enfeksiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Cinsel yolla bulaşmasının yanında ortak kullanılan ürünlerden de bulabilmektedir. Genellikle çocuklarda ve erişkinlerde görülmektedir. Ortası çukur kabartılar şeklinde görülmektedir.

Klamidya

Bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon türü hastalıklardan biridir. Genellikle cinsel ilişkiden 1 ile 3 hafta sonra kendini göstermeye başlar. Antibiyotik ile tedavisi mümkündür. Erkek ve kadın her iki cinsiyette de görülebilir bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır.