Çinli Bilim Adamlarından Otizme Neden Olan Gen Keşfedildi

Çinli bilim adamları dur durak demeden araştırmalarına devam ederken beyin fonksiyonlarını ele geçiren bir geni keşfetti.
Çinli Bilim Adamlarından Otizme Neden Olan Gen Keşfedildi

Bu genin otizme neden olduğu söylendi. Şinhua ajansı, Çinli bilim adamlarının çalışmaları ile ilgili olarak bilgi verdi. Çin Bilim Akademisi tarafından fare üzerinde deneyler yapılmıştı. Fareler üzerinde yapılan deneyde ise  PAK2 geni ve  PAK2 treonin kinaz enzimi  tespit edilmiştir. Bu geninde otizme neden olduğu söylendi. PAK2 geni ve  PAK2 treonin kinaz enzimi nin eksikliğinin otizme sebebiyet verebileceği açıklandı. Yapılan deneylerde de Farelerde ki PAK 2 geni kaldırılmıştır. Daha sonrasında sürdürülen deneylerde ise genin eksikliğiyle birlikte sinir fonksiyonlarının anormalleşmeye başladığı gözlemlenmiştir. Sadece bununla sınırlı kalmayarak aynı zamanda da otizmle ilgili davranışlarında genin kaldırılmasıyla birlikte ortaya çıkmaya başladığı görülüyor. Genin eksik olması direk olarak otizme neden oluyor.

PAK 2 genin haricinde bir diğer gen olarak belirtebileceğimiz PAK2 treonin kinaz enzimi  ise hücre iskeletenin yeniden düzenlenmesine yol açıyor. Aynı zamanda da hücrenin büyüyerek ölüme büyük ölçüde götürdüğü tespit edildi. Çinli Bilim adamları tarafından çok fazla araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda ise 800'den fazla gen bulundu. Bu 800 gen otizme ile ilgilidir. Bu genlerin fonksiyonları ve otizmin gelişimi konusunda ne gibi etkiler verdiği hala cevapsız sorulardan biri olmaya devam ediyor. Otizmin daha çok kalıtsal yollarla geçildiği söylendi. Bu durumda doğal olarak insanlarda zihinsel düzensizliklerin başlamasını tetikliyor. İletişim bozukluğunun yanı sıra sosyal etkileşim konusunda da bireylerin sıkıntı yaşamasına zemin hazırlıyor. Çinli bilim adamları otizme neden olan 800 den fazla genler üzerinde çalışmalarını hala sürdürmeye devam ediyor. Yeni test edilecek çalışmalarla otizmin etkileri saptanmaya çalışılıyor.