Çin'den 500 Milyon Doz Aşı Taahhüdü Geldi

Bilindiği üzere Koronavirüs aşısı üretne ülkelerden biri de Çin. Çin, konuya dair yapmış olduğu açıklamada 500 milyon doz aşı taahhüdünde bulundu. Bu, 45’ten fazla ülke anlamına geliyor.
Çin'den 500 Milyon Doz Aşı Taahhüdü Geldi

Aşılama Çalışmaları Devam Ediyor

Çin, Koronavirüs aşısı üreticisi olan ülkelerden biri. Koronavirüs aşısı üreten çeşitli ülkeler bulunmakta. Bu ülkelerden biri Çin, bir ABD, bir diğer üretici ise Avrupa ülkeleri. 2020 yılının son aylarına girilirken Koronavirüs aşısı bulunmuştu ve bu haber tüm dünyada sevinçle karşılamıştı.

Covid-19 salgını nedeni ile küresel ölçekte ilan edilen pandemide gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Gelinen son aşamada aşılama uygulamaları gerçekleştirilmeye başlandı. Bu doğrultuda dünya devletleri, koronavirüs aşısı üretimi gerçekleştiren ülkelerden aşı ithal ediyor. Öte yandan aşı ithal edebilecek kadar maddi gücü bulunmayan ülkelere ise üretici firmalar ve bazı devletler yardımda bulunuyor.

Hatırlayacak olursak, ülkemizde aşı uygulaması diğer pek çok ülkede olduğu gibi 2020 yılının son aylarında başladı ve halen devam ediyor. Ülkemiz, koronavirüs aşısını Çin’den aldı. Bu durum uzun bir süre boyunca gündemi meşgul etti. Çünkü Çin’in ürettiği aşının güvenilirlik oranı çeşitli söylentilere neden olmuştu. Koronavirüs aşısının çıktığı ilk dönemde Avrupa devletlerinin aşı satın almak için Çin’i tercih etmemesi ile farklı ülkelerde Çin’in ürettiği koronavirüs aşısına dair yapılan deneylerin farklı sonuçlar vermesi tartışmalar neden oldu. Ancak ülkemizde halen Çin’den gelen aşı uygulanmaya devam ediyor.

Batılı Devletler Çin Aşısına Yöneldi

Aşılama çalışmaları devam ederken Çin, konuya dair bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre 53 farklı ülkeye aşı yardımında bulundu. Öte yandan bugüne kadar 25 ülke Çin aşısını uygulamaya koydu ve 11 ülke daha Çin’den aşı teslim almak üzere çalışma başlattığını duyurdu. Çin tarafından daha önce yapılan açıklamada 27 ülkeye aşı ihraç edildiği açıklanmıştı.

Bahsedilmiş olduğu üzere ülkeler Çin’in ürettiği koronavirüs aşısını almakta başta temkinli yaklaşmaktaydı. Ancak ülkede yer alan aşı üreticisi firma yıl boyunca en az 2.6 milyar doz aşı üretebileceğini açıkladı. Bunun üzere batılı ülkeler başta olmak üzere pek çok ülke Çin koronavirüs aşısına yöneldi