Çiçekler ruh sağlığımızın ilacı olabilir

Gelişen teknoloji, depremler, yangınlar, salgın hastalıklar, adeta yaşamımız bir karabasana döndürdü değil mi?
Çiçekler ruh sağlığımızın ilacı olabilir

Bu kadar olumsuzluk ister istemez hepimizin psikolojisini darmadağın ediyor.

Sağlık Bakanlığı‘nın verileirne göre, Türkiye’de her 10 kişiden 1 tanesi antidepresan ilaç kullanıyor.

Ama ABD’nin New Jersey eyaletinde bulunan Rutgers Üniversitesi bu konuda çiçeklerinde oldukça etkili olduğunu ileri sürdü. Üniversitenin yaptığı bir araştırmaya göre; kendisine çiçek gönderilen kişiler uzun süren bir pozitif duygu artışı yaşıyormuş. Bir başka deyişle; kendisine çiçek gönderilen kişiler hiç unutamayacakları kadar mutlu oluyorlar.

. Çiçeklerin olduğu bir ortamın bile daha enerjik hissettirmesi, bahar aylarında burnumuza gelen çiçek kokularının gülümsememize yol açmasının bilimsel bir açıklamasının olduğunu duymak güzel.

Bu araştırma Uzak Doğulu şifacıların, çiçeklerin gücünden ve sihrinden bahsetmesinden daha öte, bu sistemin nasıl çalıştığını anlatıyor ve mutluluk vermenin yanı sıra çiçeklerin insan üzerindeki etkileri hakkında bir açıklama yapıyor.

Araştırmaya göre çiçeklerin yarattığı etkiyi bir güç olarak kabul edersek; çiçeklerin gücünü kullanarak istediğiniz duygu halini davet edebiliyorsunuz. İşin sırrı çiçeklerin renklerinde ve kokusunda. Buna göre kokularının yanı sıra her bir çiçek sahip olduğu renklerle, retinadan geçip optik sinirlere giden ve vücudun cevap vermesini sağlayan zinciri uyaran bir ışık dalgası yaratıyor. Sinir sistemi boyunca sinirsel sinyallerin iletilmesine yardımcı olan Nörotransmitter salınımı gerçekleşiyor. Bu salınım ile de insanı sakinleştiren bir hormon olarak kabul edilen melatonin, uyarıcı etkisi ile adrenalin ve mutluluk hormonu olan serotonin salgılanıyor.

Hangi ruh hali için hangi çiçek?

Çiçeklerin psikolojik etkileri hakkında biraz daha detaya girelim o halde. İlk sırada bir klasik olan kırmızı güller var elbette.

Kırmızı güller ile sevdiklerinize enerji verin.

Güçlü bir renk ve kuvvetli bir koku kaynağı kırmızı güller. Yani yalnızca bir duyuya hitap etmiyor. Kırmızı rengi en yavaş titreşim hızına sahip iken aynı zamanda en uzun dalga boyunu taşıyor. Bu da adrenalin seviyesini uyarıyor ve enerji verilmesine sebep oluyor.  Güller de anlamları sebebiyle hem romantizm duygusunu artırıyor hem de enerji veriyor. Boş yere aşkın çiçeği dememişler ona. Evinizde gül yetiştirmek istiyorsanız Gül Bakım Rehberimizi mutlaka inceleyin.

İris (Nevruz çiçeği) ile özgüven aşılayın.

İris, bir diğer adı ile Süsen Çiçeğinin mavi renkli olanları zihne adeta hayat veriyor. Çivit mavisi renk, uyku davranışlarını düzenleyen beyin epifizini uyarıyor. Bu da aynı zamanda sakinlik yaratıp endişeden uzaklaştırdığı için kendine güven hissini de pompalıyor. Ayrıca korku hissinden de arınmanızı sağlıyor. Yani anlayacağınız özellikle mavi renkli iris her eve lazım.

Eskiden iris kitap aralarında kurutulurmuş ve şans getireceğine inanılırmış. Ayrıca mitolojik bir de hikayesi bulunuyor ancak şuan konumuzla pek alakası yok. Merak edenler buraya tıklayarak iris çiçeğinin hikayesini öğrenebilirler.

Dikkatsizliği Ayçiçeği ile Ortadan Kaldırın.

Bir kişinin etrafında ayçiçekleri var ise, mutsuz olması çok zor. Kendinizi kocaman ayçiçekleri ile dolu bir tarlada yürürken hayal edin. O muhteşem görüntüyü gözünüzde canlandırın… Çiçeğin sahip olduğu sarı renkler kişinin daha dikkatli ve aynı zamanda da kararlı olmasını sağlıyor. Sarı rengini aynı zamanda güneş ile özdeşleştirdiğimiz için kişi kendini daha iyimser hissediyor.

Huzur Dolu Bir Uyku İçin Çan Çiçeği…

Çocukların yatak odalarının veya anaokulu duvarlarının neden maviye boyandığını hiç merak ettiniz mi? Mavi sakinleştiren, yatıştıran bir renktir. Ayrıca uyumamızı sağlayan melatonin hormonunu tetikler.  Aynı zamanda tiroid bezini ve metabolik hızı düzenleyen bir hormon olan tiroksin hormonunu serbest bırakması için uyarır. Mavi renkli bir çan çiçeğini seyretmek bile huzur dolu bir uyku geçirmenize yardımcı olacaktır.

Stresten Kurtulmanın Yolu Yeşil Zinya Çiçeği.

Şimdi durup bir dakika düşünün. Bir ormana bakarken huzur dolmanızın sebebi ya da ibadethanelerin yeşil renklerle boyanmaları ortak bir nokta barındırır mı? Yeşil rengi daha yavaş nefes alıp sakinleşmemizi sağlıyor. Yani kalbinizin rahat bir nefes almasını istediğinizde yeşil renkli objeleri seyretmek işe yarayacaktır.

Bu listeyi istediğimiz kadar uzatabiliriz. Ayrıca birçok bitki yalnızca psikolojik olarak insan zihnine iyi gelmekle yetinmeyip bedensel olarak da fayda sağlıyor. Çiçeklerin türleri kadar renkleri de oldukça etkili. Bahsi geçen araştırmayı yapan Jeannette Haviland-Jones ve eşi Terry McGuire, bu araştırma esnasında oldukça şaşırdıklarını dile getiriyorlar. Araştırmadan çıkardıkları sonuç ise biraz ilginç bir benzetme.

“Çiçekler bitki dünyasının evcil hayvanları gibi”

Araştırmacılar çiçeklerin de aynı evcil hayvanlar gibi stres azaltmaya yardımcı olduklarını ve olumlu duygular yayarak pozitif bir psikolojiye destek olduklarını belirtiyor. Ayrıca araştırmalarını da bilimsel kanıtlarla desteklemişler.

İlgili Haberler