Çayı böyle içenler kansere davetiye çıkarıyor! İşte çayı yanlış içenleri bekleyen ölümcül tehlike

Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında gelen çayın, bilinçli içilmediği zaman kanser yapma riski bulunuyor. Çayı yanlış içmenin kanser riskini 5 kat arttırdığı ortaya çıktı! İşte çay içenlerin bilmesi gerekenler…
Çayı böyle içenler kansere davetiye çıkarıyor! İşte çayı yanlış içenleri bekleyen ölümcül tehlike

Türk toplumuyla bütünleşen içeceklerin başında gelen çay, bazen sudan bile daha fazla içiliyor. Çay tiryakileri günde bardak bardak çayı mideye indirirken yapılan araştırmalar sağlık açısından önemli detayları ortaya çıkarıyor. Çayın belirli şekilde içilmesi kalp ve bağırsak sağlığını iyileştirirken bazı durumlarda kansere davetiye çıkarabiliyor.

450 Bin Kişilik Araştırma Yapıldı

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) son raporunda 65 derecenin üstündeki içecekleri Grup 2A karsinojen olarak tanımladı. Karsinojen, insanda kanser yapma riski bulunan maddeler anlamına geliyor. Son çalışmaya göre sıcak çay içme alışkanlığı olanlar, sigara ve alkolü de sık sık içiyorsa yemek borusu kanseri riski 5 kat artıyor. Ajansın 450 binden fazla kişiyi kapsayan uzun süreli araştırmasının sonucunda çay içenlerde kanser riskinin arttığı görülüyor.

Çay, Sigara ve Alkol Üçlüsüne Dikkat

Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı ve Ulusal Temel Araştırma ve Geliştirme Programı kapsamında yapılan çalışmaların sonuçları paylaşıldı. Daha önce kanser tanısı alanlar veya çay, alkol ve sigarayı azaltanlar hariç tutularak çalışma yapıldı. Bu çalışmada yüksek sıcaklıktaki çayın içilmesi yemek borusu kanseri riskini ne kadar artırdığı araştırıldı. Çalışmaya 30-79 yaş arasında 456 bin 155 katılımcı 9.2 yıl boyunca takip edildi. Rapora göre aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı ve sıcak çay içenlerde özofagus kanseri ilişkisi oldukça yüksekti.

Çay Çok Sıcak İçilmemeli

Raporda yüksek sıcaklıkta çay içen, sigara tiryakisi ve düzenli alkol alan kişiler, bunları tüketmeyen kişilere göre 5 kat daha fazla kanser riski yaşıyor. Fakat alkol ve sigara kullanmayıp aşırı sıcak çay içen kişilerde özofagus kanseri ile ilgili doğrudan bir ilişki kurulamadı. Bunun üzerine uzmanlar, alkol ve tütün kullanımı yüksek kişilerde sıcak çay içmenin zararlı olabileceği sonucunu çıkardı. Günümüzde özofagus kanseri ile sıcak içecekler arasındaki bağlantıya dair önemli çalışmalar yapılıyor. Bu yüzden çayı aşırı sıcak tüketmek yerine daha ılık seviyede içmek önem taşıyor.

Yemek Borusu Kanseri Belirtileri Neler?

Kanser hastalığında erken teşhis çok önemli olduğundan yemek borusu kanserinin belirtilerine dikkat etmek gerekiyor. Araştırmacılar kahve ve çay içenlerin, sıcak içmeyenlere göre 2.8 kat yüksek risk taşıdığını ortaya çıkarıyor. Yemek borusu kanserinin belirtileri arasında şunlar yer alıyor:

  • Ciddi seviyede kilo kaybı yaşamak
  • Hazımsızlık
  • Göğüs bölgesinde ve karında yanma hissi
  • Ağza acı su gelmesi
  • Yutma güçlüğü, yutulan gıdaların boğaza takılması yüzünden nefes alamama
  • Bulantı ve kusma
  • Yemeklerin mideden ağza geri yükselmesi
  • Şiddetli göğüs ağrısı
  • Uzun süre devam eden kuru öksürük
  • Hıçkırık