Candida Mantarı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Halk arasında bağırsak kanseri olarak da bilinen Candida için gidilecek doktor kadınlar için kadın doğum ve genel cerrahi uzmanıdır.
Candida Mantarı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Candida cinsi mantarlar ile meydana gelerek vajinal enfeksiyon oluşma hastılığıdır. Normalde de vajinada bulunan bu mantarlar aşırı çoğaldığı zaman hastalık ortaya çıkar. Görünüş olarak beyaz yoğurt kesiği gibi olan Candida mantarı yalnızca vajinada değil aynı zamanda ağız ve bağırsakta da görülür.

Candida Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri kolayca anlaşılan Candida mantarı kendini şu şekillerde fark ettirebilir;

  • Besin eksikliklerine neden olmasından kaynaklı sürekli bir şekilde yorgunluk hissi vererek kronik yorgunluğu ortaya çıkarır.
  • Anksiyete ve depresyon gibi mental sorunlar yaratır.
  • Adet düzensizliği yaratmak gibi hormonal bozukluklara neden olabilir.
  • Candidanın enfeksiyonları önleyen normal florayı bozmasından kaynaklı genital bölgede kaşıntı, kötü kokulu akıntı, cinsel münasebet esnasında ağrı, idrar yollu enfeksiyon gibi durumlar ortaya çıkar.
  • Bağırsakta çoğalma var ise karın ağrısı, ishal, aşırı şişkinlik gibi belirtiler gösteriyor. Crohn ve ülseratif gibi hastalıkların sebebi olarak da gösteriliyor.
  • Ağızda kötü koku ve diş çürükleriyle de kendini gösterir.

Candida Mantarı Neden Olur?

Candida mantarına sebep olan durumlar ve hastalıklar bu mantarın çoğalmasına ve hastalık haline gelmesine sebep olur. Sıklıkla antibiyotik kullanımı, doğum kontrol ilaçları, diyabet, kanser tedavisi ve bağışıklık sistemi hastalıkları candida mantarının çoğalmasına yol açar. Kontrol altına alınmadığı zamanlarda stres de aşırı kortizol salınımına sebep olarak bağışıklık sistemini zayıflatır ve candida mantarı oluşumuna sebep olabilir.

Candida Mantarı Tedavisi ve Korunma Yolları Nelerdir?

Candida mantarından kaçınmak ya da tedavi olmak için altında yatan bir sebebi varsa öncelikle o durum tedavi edilmelidir. Candida tedavisinde tablet, krem ya da suppozituar gibi mantar ilaçları kullanılmaktadır. Bu ilaçların kullanım aralıkları ve dozları değişmektedir. Hamileler doktor kontrolünde ilaçları kullanır. Hastalığa sebep olan antibiyotiklerin gereksiz  olarak kullanılmaması, dar ve sentetik giysiler kullanılmaması, pamuklu iç çamaşırları kullanılması, ıslak giysilerin vücutta çok kalmadan değiştirilmesi, parfüm ve genital sprey gibi maddelerden kaçınılması da candida mantarı aşırı fazlalaşmasını önler.