C Reaktif Protein ve CRP Değeri Nedir? CRP Neden Yüksek Çıkar?

C-reaktif protein veya CRP bir iltihaplanma olduğunda ve bu karaciğer tarafından gerçekleştirildiğinde vücudun kendisinin ürettiği madde demektir.
C Reaktif Protein ve CRP Değeri Nedir?  CRP Neden Yüksek Çıkar?
Neden Yüksek CRP Çıkar?
İltihaplanmaya karşı karaciğerin kendisinin ürettiği madde olan CRP yükselebilen bir maddedir ve tedavi süreçleri merak edilmektedir. İsim olarak reaktif protein şeklinde tanımlanmasının nedeni C ‘ye reaksiyon anlamına gelir. Kan içerisindeki iltihap seviyesinin belirtildiği bu CRP seviyesi vücudun genelinde etki edebilir. Kanser, çeşitli ağır enfeksiyonlar için CRP seviyesinin yükselmemesi önemli bir kriterdir. CRP değeri yüksek çıkmasının nedenlerini bu nedenle iyi anlamak gerekir.

CRP Yükselmesinin Nedeni?
İltihaplanmalarda oluşan CRP yükselmesi, kan değerlerindeki bazı değişimlere bağlıdır. Reaksiyon veya bir enfeksiyon durumunda kalp krizi riski genellikle fazladır. CRP seviyelerinin azalması halinde ise enfeksiyon da azalan hale gelir. Bu durum normal crp değeri kaç olmalı sorusunu akıllara getirmektedir. İdeal CRP değeri ölçümü için laboratuvarda kan örneği alınması gerekir. Genel olarak bakıldığında CRP testi yapılan ve karaciğerinde sorun olmayan sağlıklı kişilerde 4.9 mg/L altında değer görülmektedir. Fakat bu normal değerlerde de farklılık görülebilir.

CRP  Yüksekliğinin Belirtileri Neler?
CRP yüksekliğinin belirtileri kendini farklı şekillerde gösterebilir. Halsizlik, kızarıklık, şişlik, ağrı, ateş, lokal ısı artışı gibi durumlar CRP yüksekliği belirtisidir. Söz konusu crp (c-reaktif protein) değeri düşmesi için alt kısımda hangi hastalıkların olduğuna bakılmalıdır. Yani kapsamlı bir tedavi planlaması sürdürülmeli ve buna göre işlemler yapılmalıdır. Var olan hastalık tedavi edildiği zaman CRP değerinde de otomatik olarak bir düşme durumu olacaktır. Bu değer iltihap ile paralel bir durum olduğu için düşürücü bir değer tedavisinden ziyade hastalık tedavisi ve buna bağlı bir değer düşüşü olabilir.

CRP Değeri Düşmesi İçin Yapılması Gerekenler
CRP değeri düşmemesi için yaşam alışkanlıkları önem kazanıyor. Çünkü hastalıklardaki tedavilerde genel olarak bağışıklığı güçlendirmek iltihapla da mücadelede kritik bir konu. Örneğin fazla kilolardan kurtulmak, bağışıklığı artıran önemli bir etken. Sigarayı bırakmak, doymuş yağlardan kaçınmak gibi birçok madde sıralanabilir. Alkol gibi zararlı maddelerden de uzak durmak gerekiyor.