C, D VE B12 Vitaminin Bağışıklık Sistemimiz İçin Etkisi Nedir? Dışarıdan Vitamin Takviyesi Alınmalı mı?

Diyetisyen Elif Bilgin Baş konu hakkında bilgiler verdi.
C, D VE B12 Vitaminin Bağışıklık Sistemimiz İçin Etkisi Nedir? Dışarıdan Vitamin Takviyesi Alınmalı mı?

D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasını sonucu hastalıklara davetiye çıkarır.  D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber, D vitamininden zengin besinler; somon, ton balığı, karaciğer, yumurta ve süttür. D vitamini bağışıklığı koruyup geliştirir. D vitamini eksikliği olduğunda kemik erimesi, diyabet, kalp- damar hastalığı, hipoglisemi, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve  ağrı olur. Her yaşta bireyin sağlığı için D vitamini seviyelerine baktırması ve uzman tavsiyesi ile D vitamini takviyesi alması gerekir. 

C vitamini iyi bir antioksidan ve iyi bir enfeksiyon savardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler en güçlü C vitamini kaynaklarıdır. 

B12 vitamini eksikliği; sinir sistemi harabiyetine, depresyona, duygu durum bozukluklarına, hafıza kaybına ve öğrenmede güçlüğe sebep olabilir.  Güçlü bir hafızaya sahip olmak ve sabahları dinlenmiş uyanmak, mutsuz ve karamsar ruh halinden kurtulmak için beslenme programında mutlaka B12 vitamini içeren besinlere yer ayrılmalıdır. Yumurta, et, balık, süt, peynir, soya sütü ve yoğurt gibi besinlerde yoğun olarak B 12 vitamini bulunur.