Burun Kanaması (Epistaksis) Nedenleri

Halk arasında burun kanaması olarak bilinen epistaksis, oldukça yaygın olarak karşılaştığımız bir durumdur. Bu yazımızda sizlerle Epistaksis nedir, neden olur ve tedavi yöntemleri nelerdir? sorularına yanıt aramaya çalışacağız.
Burun Kanaması (Epistaksis) Nedenleri

Epistaksis Neye Denir?

Yüzün tam ortasında bir çıkıntı şeklinde ve savunmasız bir şekilde duran burun, bu özelliğinden dolayı dışarıdan gelen darbe ve travmalara son derece açık bir organ olma özelliğine sahiptir. Meydana gelen burun kanaması bol ve basit bir komplikasyon olabileceği gibi bunun yanı sıra burun zarlarının kurumasına bağlı olarak çatlaması halinde kendiliğinden de gelişim gösterebilmektedir. Bu durum daha çok kuru bir iklim havasına sahip olan iklimlerde ya da evde kullanılan ısıtıcıların ortamı aşırı kurutması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Epistaksis Neden Olur?

Episraksis yani burun kanamasına yol açan pek çok sebepten söz etmek mümkündür. Bu sebeplerin en önde gelenleri arasında; enfeksiyon, travma, kuvvetli bir şekilde sümkürme, alerjik ya da alerjik olmayan rinit, yüksek tansiyon, kan sulandırıcı ilaçların kullanılması, fazla alkol tüketimi, hormonal rahatsızlıklar, kanama bozuklukları, burun içerisinde yer alan kemik ya da kıkırdakların eğrilmesi, nezle, grip, sinüzit, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ve devamlı olarak burun spreyi kullanımı olup çocuklarda sık burun karıştırma davranışı yer almaktadır.

Tüm bunların dışında burun kanamasına yol açan diğer sebeplerden söz edecek olursak tümörler, kalıtsal kanama sorunları ve gebeliğe bağlı olarak gelişen hormonal değişiklikler de diğer etkenler arasında yer almaktadır.

Epistaksis Tedavisi

Bu konuda size sunacağımız önerileri uygulamanız halinde burun kanaması sorununuzdan bir sağlık uzmanına gereksinim duymadan çözüme ulaşmanız mümkün olacaktır:

İlk olarak başınızı öne doğru eğin ve bu şekilde kanın sinüslere ya da boğazınıza geri dönmesini engelleyin.

Eğer boğazınızda kan birikmesi söz konusu olmuşsa bunu hemen tükürün. Aksi taktirde bulantı ya da ishal gibi durumlara maruz kalabilirsiniz.

Sonrasında yavaş bir şekilde burnunuzda birikmiş olan kan pıhtılarını sümkürün. Ardından da burnunuzun yumuşak olan kısımlarını tümüyle baş parmağınız ve işaret parmağınız yardımıyla yüzünüzün kemiklerine doğru sıkıştırın be bu esnada ağzınızdan nefes almayı deneyin. Burun kanamanız tamamen durama dek bu işleme devam edin.