Bunları yapanlar riski yüzde 40 azaltır! Alzheimer olmamak için ne yapmalı uzmanı tek tek açıkladı

Son yıllarda görülme sıklığı artan Alzheimer ve Demans hastalığından korunmak isteyenlere uzmanı formülü verdi.
Bunları yapanlar riski yüzde 40 azaltır! Alzheimer olmamak için ne yapmalı uzmanı tek tek açıkladı

Bunları yapanlar riski yüzde 40 azaltır! Alzheimer olmamak için ne yapmalı uzmanı tek tek açıkladı - Dünya Alzheimer Ayı pek çok etkinliğe sahne olurken Türkiye'de de hem hastalıkla mücadele eden kişiler hem de hastalıktan korunmak isteyen kişilere yönelik olarak farklı etkinlikler gerçekleştirildi.

Demans ve Alzheimer hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, “Türkiye’de 1 milyon civarında demans hastası var. Bunun 600 bin civarı ise Alzheimer. Yaşlanma, Alzheimer için tek başına bir sebep değil ancak ileri yaş popülasyonunun yüksek olduğu şehirlerde Alzheimer oranı daha fazla. İzmir’de 65 yaş üstü grup, yüzde 13’lük bir kesimi kapsıyor. Bu hastaların yüzde 3’ünün Alzheimer olacağı tahmin ediliyor" diyerek hastalıktan korunmak isteyen kişiler için alınabilecek tedbirleri açıkladı.

ALZHEİMER OLMAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Alınacak basit tedbirler kapsamında hastalıktan yüzde 40 oranında korunmanın mümkün olabileceğini ifade eden Küsbeci "Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, bu hastalık ötelenebilir ya da geciktirilebilir bir hastalık. Özellikle uyku düzeninin olması, zihinsel ve fiziksel egzersiz yapmak, düzenli olarak kitap okumak, bulmaca çözmek, düzenli yürüyüş yapmak, işitme kaybı varsa düzenlemek, sosyal olmak, beslenmeye dikkat etmek, alkolden uzak durmak, sosyal olmak, Alzheimer hastalığını yüzde 40 geciktirebiliyor” diyerek hastalığın nedeni bilinmese de riskin azaltılabileceğini ifade etti.

BU BELİRTİLER VARSA DOKTORA KOŞUN! ALZHEİMER BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın belirtileri konusunda da açıklama yapan Küsbeci "Her türlü unutkanlığı mutlaka değerlendirmek lazım ama her unutkanlık Alzheimer değildir. Örneğin mutfağa gidip ne alacağınızı unutmak, herkeste olan basit unutkanlıklardır. Özellikle yaşın ilerlemesiyle beraber aynı şeyleri tekrar tekrar sormaya başlamak, yapılan yemeklerin tadının bozulması, evle ilgilenen bireylerin artık ilgilenmemeye başlaması, faturaları yatırmayı unutmak, isimleri unutmak, özellikle geçmişi daha iyi hatırlamak ama yeni olan olayları akılda tutamamak, Alzheimer hastalığı açısından değerlendirilmesi gereken ilk bulgulardır. Bu semptomlar olduğunda bir nöroloji hekimine başvurulması lazım" diyerek belirtileri tek tek sıraladı. Her unutkanlığın Alzheimer habercisi olmayacağını ifade eden Küsbeci kişilerin bu belirtileri göstermesi durumunda ise vakit geçirmeden doktora başvuru yapmaları istendi.