Bu suları içerken iki defa düşünün! Kansere neden oldukları ispat edildi!

İçme suları ile alakalı olarak çok önemli bir kanser riski tespit edildi. Hangi içme suyu içilirse bağırsak kanseri riski tavan yapıyor?
Bu suları içerken iki defa düşünün! Kansere neden oldukları ispat edildi!

İnsanlığın en baş düşmanlarının başında kanser hastalığı geliyor. Çeşitli türlerde etkili olabilen kanser ölümcül bir hastalık olarak duyanları bile korkutuyor. Kanser hastalığının ne kadar öldürücü olduğunu yakınlarında görenler ise bu hastalığa özellikle dikkat etmeye başlıyorlar. Kanserden uzak durmuş olanlar ise çok da bu hastalığı ciddiye almıyorlar. Ancak yapılan son araştırmalarda içme suyunun bile kansere neden olabildiği ortaya çıkarıldı.

ANALİZ YAYINLANDI!

Bilimsel tıp dergisi Environmental Research yayınında kanser riski ile alakalı olarak çok önemli bir analiz yayınlandı. Bilim insanları uzun bir süredir yaptıkları araştırmayı sonuçlandırarak duyurdular. Bu analize göre içme suyunun içerisinde bulunan nitrat seviyesi bağırsak kanserine neden olabiliyor. İncelenen bağırsak kanseri hastalarında yüzde 3,26’sının nitrat düzeylerinin arttığının tespit edildiği bildirildi.

İÇME SUYUNA DİKKAT!

Yapılan araştırmada bağırsak kanserine neden olan nitratın içme suyu ile vücuda girebildiğine de dikkat çekildi. Tarım alanlarında kullanılan gübreler, tarım ilaçları ve hayvancılık alanları yer altı sularının kirlenmesine neden oluyor. Tarım alanında gübre kullanımında azotlu gübreler tercih ediliyor ve bunun da içerisinde nitrat bulunuyor. Bu gübre ile beraber nitrat yer altı suyuna karışıyor. Toprakta biriken nitrat çeşitli yollarla yer altı sularına nüfuz ediyorlar.

VÜCUTTA NASIL KANSERE DÖNÜŞÜYOR?

Yer altı suyuna karışan nitrat içme suyu ile alındığında ise kanser oluşumu için ilk adım atılıyor. İnsan vücudunda antioksidanlar dengeleme yapmada yetersiz kalırsa o zaman kanserli hücreler oluşmaya başlıyor. Bu şekilde vücuda firen kanserli hücre ölüme kadar giden acılı bir süreci başlatabiliyorlar.

HANGİ SULARA DİKKAT EDİLMELİ?

Türkiye’de içme sularında bulunan nitrat seviyeleri, bazı aralıklarla kontrol ediliyor. Markalı sular veya belediyenin içme suları bu testlerden geçebiliyor. Ancak doğada bulunan ve testleri yapılmayan sular için bu kontroller yapılmıyor. Bundan dolayı bu suları içerken iki kere düşünmek gerekiyor.