Bu belirtilere çok dikkat edin! Lenfödem olabilirsiniz...

Son dönemde görülme sıklığı artan lenfödem hastalığına karşı uzmanından tavsiyeler geldi. Lenfödem nedir, tedavisi ve evreleri nelerdir açıklandı.
Bu belirtilere çok dikkat edin! Lenfödem olabilirsiniz...

Lenfödem hastalığı her geçen gün görülme sıklığını arttırırken uzmanlar peş peşe açıklamalarda bulunarak hastalığa karşı önemli bilgiler aktardı. Bu kapsamda açıklama yapan Uzman Fizyoterapist Duygu Kaya hem hastalığın belirtileri hem de tedavileri hakkında soruları yanıtlarken hastalığın nedenlerini de sıraladı.

Lenfatik sistemde meydana gelen sorunlar nedeniyle hücreler arası sıvıda birikme sonucu oluşan hastalığın tedavisinde ise düzenli egzersiz öne çıktı. İşte lenfödem nedir, nasıl tedavi edilir, neden oluşur sorularının yanıtları...

LENFÖDEM NEDİR, TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Ekip Lideri Uzman Fizyoterapist Duygu Kaya, lenfödem fizyoterapisti olarak lenfödem tedavisi hakkında açıklamada bulundu. Kaya, “Lenfödem, lenfatik sistemin düzgün çalışmadığı durumlarda hücreler arası sıvıda birikme sonucu oluşan bir hastalıktır. Lenfödem, genellikle kol ve bacaklarda şişkinlik, ağrı, gerginlik, ciltte sertlik ve duyu bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum, lenfatik sistemin sıvıyı normal şekilde drene edemediğini ve birikmesine neden olduğunu gösterir. Özellikle meme kanseri tedavisinde koltuk altı lenf nodlarının çıkarılması gibi durumlarda sıkça ortaya çıkabilir” dedi.

Kaya, “Tedavi sürecinde ise belirtilerin hafifletilmesi ve lenf dolaşımının iyileştirilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri kullanılır. Hastalarımızda öncelikle ödem uzaklaştırılırken özel bir masaj olan manüel lenf drenajı uygularız. Ayrıca uygun materyallerle bandajlama yapılarak ödemin vücuttan atılması destekleriz. Ödem atıldıktan sonra hastanın ölçülerine göre bası giysisi planlarız" diyerek tedavinin başarısında hastanın kurallara uymasının öneminin altını çizdi. Özellikle de düzenli egzersizin önemine değinilirken hastanın tüm tedavi sürecinde kendisine verilen egzersizleri düzenli olarak yapması gerektiği ifade edildi. Hastalık bu kurallara uyulması durumunda tedavi edilebilmektedir.