Bu belirtilere aman dikkat! Uzmanı uyardı pankreas kanseri habercisi olabilir

Tüm dünyada görülme sıklığı artan ve en zor tanı konulan kanser türleri arasında yer alan pankreas kanseri için uzmanlar uyarıda bulundu.
Bu belirtilere aman dikkat! Uzmanı uyardı pankreas kanseri habercisi olabilir

Ne yazık ki yapılan taramalarda dahi çoğu zaman yakalanamayan ve geç tanı konulan pankreas kanserinde yeni uyarı yapıldı. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Doğuş Durmuş yapmış olduğu açıklamasında hastalığın erken evre belirtilerini duyurdu ve vatandaşların bu belirtilere dikkat etmelerini istedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Doğuş Durmuş, erken evrede belirti vermemesi sebebiyle pankreas kanserinin genellikle geç teşhis edildiğine dikkat çekerek, ani kilo kaybı ve iştah kaybının, sarılık gelişmesinin ve aniden gelişen diyabet hastalığının önemli belirtiler arasında olduğunu dile getirdi.

PANKREAS KANSERİ ERKEN EVRE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Acıbadem Bodrum Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Doğuş Durmuş, pankreas kanserinin, pankreastaki bazı hücre tiplerinin kontrolsüz olarak büyümesi sonucu geliştiğini ve midenin arkasında yer alan pankreas organının genel olarak kan şekerini kontrol etmeye ve gıdaların sindirimine yardımcı olan enzimleri salgıladığını söyledi. 17 Kasım Pankreas Kanseri Farkındalık Günü vesilesiyle önemli bilgiler veren Dr. Durmuş, “Pankreas kanserinde tedavi şansı ne kadar erken teşhis edilirse o kadar artar. Maalesef erken teşhis edilen hasta oranı tüm pankreas kanserleri arasında en düşük olanıdır.

Bunun en önemli nedeni, kanserin erken evrede herhangi bir semptoma, önemli bir belirtiye neden olmamasıdır” dedi. “Ani kilo kaybı önemli bir belirti” Pankreas kanserinin genellikle hastalık ilerleyene kadar belirti vermediğine dikkat çeken Dr. Durmuş, başlıca belirtileri şöyle sıraladı: “Herhangi bir diyet veya ek bir önlem alınmadığı halde son 6 ayda kilonuzun yüzde 10’dan fazlasını azaltan kilo kaybı, iştah kaybı, yanlara ve sırta doğru yayılan göbek etrafında ağrı, sarılık olarak adlandırılan ciltte ve gözün beyaz kısımlarının sararması, açık renkli (kireç rengi/gri-beyaz renk) dışkılama, koyu renkli idrar, kaşıntı, yeni şeker hastalığı teşhisi almak ya da halihazırda kontrol altındaki şeker hastalığının aniden kontrolsüz hale gelmesi, yorgunluk veya halsizlik.”

PANKREAS KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavinin pankreas kanserinin evresine ve bulunduğu yere göre değiştiğine değinen Dr. Durmuş, “Tedavide ilk amaç eğer mümkünse cerrahi tedavi ile kanserden kurtulmaktır. Pankreas kanserinden küratif olarak adlandırılan yani tamamen kurtulmanın tek yolu cerrahi tedavidir. Bu mümkün olmadığında hedef kanserin büyümesinin engellenmesi, daha fazla zarar vermemesi ve hayat kalitesini iyileştirmek olmalıdır” dedi. Ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda ise kemoterapi tedavisi uygulandığını belirten Dr. Durmuş önceliğin hastanın ömrünü uzatmak ve yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu belirterek belirtilerin yakından takip edilmesini istedi.