Bruksizm'in Nedenleri

Dişlerin istem dışı olarak sıkılması durumu Bruksizm olarak ifade edilmektedir. Uzmanlar bu rahatsızlığın doğuştan gelmediğini ve tam tersine yaşanan bazı travmalara bağlı olarak ortaya çıktığını ileri sürmektedirler.
Bruksizm'in Nedenleri

Peki halk arasında diş sıkma olarak da bilinen Bruksizm neden olur?

En Önemli Nedeni Stres

Diş sıkma, genel hatları fizyolojik bir problem olsa da aynı zamanda psikolojik etkenlere bağlı olarak geliştiği düşünülen bir rahatsızlıktır. Bu anlamda Bruksizm rahatsızlığında rol oynayan en önemli faktörlerden birinin de stres. Bruksizm belirtileri, stresin yoğun olduğu dönemlerde daha şiddetli olarak hissediliyor.

Hayat Şartları Bruksizmi Tetikliyor

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi Bruksizim doğuştan getirilmiş bir rahatsızlık olmayıp; edinilen birtakım olumsuz alışkanlıklar ya da hayat koşullarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bubalanda gerçekleştirilen araştırmalar; büyük bir hadise yaşamış olan çocukların Bruksizme yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla çocukluk travmaları geçirmiş olan çocuklarda Bruksizm daha yaygındır.

Bruksizm Diş Boylarının Kısalmasına Yol Açıyor

Bruksizm, yoğunluğuna bağlı olarak da ilerleyen zamanla birlikte dişlerde birtakım problemlerin oluşumuna sebebiyet verebiliyor. Bu anlamda dişlerin uç kısımlarında aşınmalar kendini gösterebilir ve daha da ilerlemesi halinde diş boylarının kısalmasına yol açabilir. Bunların yanı sıra dişlerde soğuğa karşı hassasiyet gelişebilir ve bu da ani diş sızlamalarına sebebiyet verebilir. İlerlemesi durumunda diş ve çene arasında her alan bağlarda gevşemeler meydana gelebilir ve bu da dişlerde sallanmalara ya da dökülmelere yol açabilir. Hatta diş kırılmaları ve diş eti çekilmeleri dahi kendini gösterebilir.

Bruksizm Nasıl Önlenir?

Bruksizm'in önlenmesini sağlamak için atılması gereken öncelikli adım strese yol açabilecek durumlardan kaçınmaktır. Özellikle uyumadan önce stresinizi elinizden geldiği kadar bir kenara bırakmaya çalışmanız her anlamda faydalı olacaktır. Aynı zamanda duygularınızı kontrol altına almaya çalışmanız da bu anlamda büyük önem arz etmektedir. Bunu da çalışma saatlerinizi düşürerek ve düzenli olarak spor ve egzersiz yaparak, sağlamanız mümkün olacaktır. Tüm bunların yanı sıra duygularınızı yeterince ifade edemeyen biriyseniz hislerinizi söylemeye başlamak da büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.