Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?

Boğaz şişliği insanlar arasında sıklıkla görülen bir problemdir. Özellikle mevsim geçişlerinde boğaz şişliği sorunu daha yaygın şekilde ortaya çıkmaktadır.
Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?

Boğaz şişmesi genellikle çeşitli nedenlerden ötürü lenf bezlerinde meydana gelen büyümeden kaynaklanmaktadır. Bunun nedeni çoğunlukla virüsler, bademcik iltihabı ya da diş iltihabı olmaktadır. Böyle bir durum görüldüğünde hemen tedavi uygulanarak sorun ortadan kaldırılmalıdır.

Boğaz şişmesine tedavi uygulamadan önce hastalığın hangi nedenlerden dolayı ortaya çıktığını anlamak gerekmektedir. Bu sayede sebebe bağlı olarak en doğru tedavi uygulanmakta ve kısa süre içerisinde sonuç elde edilmektedir. Hastalığın altında yatan nedenlere bakıldığında bunlar içerisinde gribal enfeksiyonlar, bademcik iltihabı, kulak enfeksiyonu, diş apseleri ya da diş eti iltihabı, kızamık, monolükleoz ve bazı romatizmal hastalıklar yer almaktadır. Dolayısıyla tedavinin bu hastalıklara uygun olarak uygulanması gerekmektedir.

Boğaz Şişmesi Tedavisi

Boğaz şişmesine karşı uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar basit dereceli şikâyetler için etkili olup ileri dereceli rahatsızlıklar için mutlaka tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

Boğaz şişmesine karşı sıcak kompres yapmak işe yaramaktadır. Boğaza ısı verildiğinde kan dolaşımı artmakta ve şişme daha hızlı şekilde geçmektedir. Bunun için temiz bir bez sıcak suda ıslatılarak boğaza sarılır ve bez soğudukça aynı işlem birkaç kez tekrarlanır. Aynı işlem temiz bezi ütü ile ıslatarak da yapılmaktadır.

Sıcak kompres haricinde tuzlu su da boğaz şişmesine karşı fayda sağlamaktadır. Bunun için az miktarda tuzlu su ile boğaza gargara yapılmalıdır. Bir su bardağı ılık suya bir tatlı kaşığı tuz karıştırmak yeterli olmaktadır.

Yukarıda sayılanların yanı sıra soğuk pres hint yağı, bal, elma sirkesi, sarımsak, zerdeçal, masaj, ekinezya, ısırgan otu da boğaz şişmesine karşı tedavi için kullanılmaktadır.