Böbrek Taşının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Böbrek taşı belirtileri başında idrar renginde ve kokusunda değişiklikler, şiddetli böbrek ağrısı ve idrar sırasında yanma gelmektedir.
Böbrek Taşının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Böbrek taşı odacık benzeri toplayıcı sistemlerde kristallerin çökmesi durumunda ortaya çıkar. Taşların yaklaşık yüzde 80’inde kalsiyum oksalat bulunur. Böbrek taşının oluşmasında özelikle beslenme büyük önem taşımaktadır. Yeterli miktarda sıvı tüketilmemesine bağlı taş oluşumuyla sıkla karşılaşılmaktadır. Yüksek hayvansal proteini almak, sodyum tüketiminin artması, rafine şekerleri çok tüketmek de taş oluşumuna neden olur. Çok küçük taşlar fark edilmeden kendiliğinden düşer. Taş boyutlarının büyümesiyle, böbrekte ve mesaneyi birbirine bağlayan tüpte  sıkışmalar başlar.

Böbrek Taşının Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • İdrar yaparken ağrı,
  • Sık idrara çıkma,
  • Ateş ve titreme,
  • Az miktarda idrar yapma,
  • İdrar yapmakta zorluk,
  • Mide bulantısı böbrek taşı ile sıkça görülmektedir.

Böbrek taşı kişiler genellikle yan ağrısı olarak tarif edilen acıyı yoğun şekilde duyarlar. Bazılarında bu ağrı hafif olabilir. Bazı hastalarda hiç şikayet olmaksızın başka amaçla yapılan tetkiklerden sonra tesadüf eseri böbrek taşları saptanabiliyor.

Böbrek Taşının Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek taşı tanı yöntemleri için hastanın ilk olarak öyküsü dinleniyor. Daha sonra fiziksel muayene yapılıyor. Tanının netleşmesi açısından üriner sistem grafisi ve ultrasonografi de yapılabiliyor. Bu iki tetkik birlikte kullanıldığı zaman böbrek taşlarının çok büyük bir kısmını tespit etmek mümkün oluyor. Taşa bağlı idrar yolu enfeksiyonu ve idrarda kanama tespiti için idrar analizi yapılıyor. Hekimler son dönemlerde IVP de kullanarak damar yolundan röntgen alabiliyor.

Böbrek Taşının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek taşı tedavi yöntemleri için ilk önce taşın büyüklüğünün belirlenmesi gerekiyor. Böbrek içinde taşın nerede yerleştiği de tedavi için önem taşıyor. Böbrek taşı boyutu büyüdükçe taşın kendiliğinden düşme ihtimali de azalmış oluyor. Genellikle böbreğin alt kısmında konumlanan ve boyutu küçük olan taşlar kendiliğinden düşüyor. Eğer böbrek taşlarının sık tekrar etmesi durumu mevcutsa, altta yatan yapısal bozukluğun tespit edilmesi gerekiyor. Gerekirse cerrahi müdahalede bulunarak yapısal bozuklar tedavi edilebiliyor.