Böbrek taşından korunmanın yolları

Boşaltım sistemlerinde hayati bir önem taşıyan böbrekler vücudumuzda yer alan atıkların uzaklaştırılması için kullanılır. Bu yüzden organda ortaya çıkabilecek en ufak bir sorun, tüm vücudun çalışmasını etkileyebilir.
Böbrek taşından korunmanın yolları
En sın görülen böbrek hastalıklarından biri olan böbrek taşı problemi dünya üzerinde yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Tedavi edilmemesi durumunda böbrek kaybına yol açabilen bu hastalığın zamanında teşhisi önemlidir.
Böbrek kanalları içerisinde bilinmeyen nedenlere bağlı şekilde mineraller bir araya gelerek sert bir yapı meydana getirir. Bu oluşuma böbrek taşı adı verilir Erkeklerde kadınlara göre daha yaygın olan bu hastalık bir kere oluştuktan sonra tekrarlama eğilimi gösterebilir. Her yaşta görülen bu problem 30'lu yaşlardaki bireylerde sıklığını arttırır. Bu problem tedavi edilmezse böbrek kanalları tıkanabilir. Böbrek taşı olan bireyler, ağrıları olmasa bile mutlaka tedavi olması gerekir.

 

Böbrek Taşının Belirtileri
Böbrek taşı probleminin bilinen en yaygın belirtileri;
• Şiddetli göğüs, karın ve bel ağrısı,
• Bulantı ve kusma problemi,
• İdrarda kan görülmesi başlıca nedenlerdir.

 

Böbrek Taşının Nedenleri
Halk diliyle kum dökme adıyla bilinen böbrek taşı farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Böbrek taşı oluşumunun nedeni tam olarak bilinemese de belirli faktörler hastalığı tetikleyebilir. Ailesinde böbrek taşı hastalığı bulunanların yakalanma olasılığı yüksektir. Yanlış beslenme alışkanlıkları da böbrekte taşı riskini arttırmaktadır.

 

Böbrek Taşından Korunmanın Yolları
Tuz Tüketimini Azaltın
Dünya Sağlık Örgütü günlük en fazla 1 çay kaşığı tüketilmesini öneriyor. Tuz tüketiminizi mutlaka kısıtlamanız gerekir. Aşırı tuz tüketimi birçok hastalığa neden olabilir. Hazır gıdalar içerisinde yüksek tuz bulundurur. Bu nedenle uzak durmanız gerekir.
Sıklıkla Su İçin
Özellikle kış aylarında su tüketimi azalıyor. Yetersiz su ve sıvı tüketimi böbrek taşı sorununa yol açan temel nedenlerin başında gelmektedir.
Kilonuza Dikkat Edin
Yapılan araştırmalara göre obezite tanısı böbrek taşı oluşum sıklığını arttırıyor. Vücutta oluşan fazla yağ taş oluşumunda etkisi bulunuyor.
Limon Tüketin
Limon suyu içerdiği yapı sayesinde koruyucu bir rol oynuyor. Sabah saatinde güne limon suyuyla başlayabilirsiniz.
Daha Fazla Egzersiz
Hareketsizlik böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmanız tavsiye edilir.
Protein Tüketimine Dikkat
Hayvansal proteinleri taş oluşumunu hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler ciddi böbrek taşı problemlerine neden olabiliyor.