Böbrek Taşı Nasıl Düşer?

Ağrıları son derece şiddetli olan böbrek taşı nasıl düşer? Yaş grubu fark etmeden, kadın ve erkeklerde böbrek taşı görülebiliyor.
Böbrek Taşı Nasıl Düşer?

Böbrek taşının düşürülmesi için farklı yöntemler var. Böbrek taşı nasıl düşer sorusuna verilen yanıt üzerinden detaylar sunuluyor. Böbrek taşı düşüren hastalarda yeniden taş görülme ihtimali olduğundan, düzenli kontrollerin alınması önemlidir. Ayrıca her zaman size özel olarak sunulan hekim bilgilerine göre hareket etmeniz öneriliyor.

ESWL Yöntemi ile Böbrek Taşı Kırma

Böbrek taşının düşürülmesi için kullanılan yöntemler arasında ta kırma ESWL yöntemi bulunuyor. Vücut dışında oluşturulan şok (basınç) ile ağrısız bir şekilde taşın kırılmasıdır. Bu yöntem ile küçük taşlar parçalanır ve direkt olarak normal yollardan vücuttan atılması sağlanır. Ancak tüm taşların tedavisinde kullanılmayıp, büyük taşlarda kullanılmaktadır.

Endoskopik Yöntemler ile Böbrek Taşı Kırma

Böbrek taşının kırılması için uygulanan yöntemler arasında endoskopik yöntemler var. Bu yöntem genel olarak böbrek ile idrar torbası arasında olan taşlar için kullanılır. Taşların bu konumda olması sadece üreteroskopi yöntemi ile tedavinin gerçekleşmesini sağlamaktadır. İşlem sırasında ışıklı bir alet ile taşın bulunduğu idrar kanalına girilir ve taş ulaşılarak, taş kırılır. Bazı durumlarda ise direkt olarak taşın bu alandan alınması sağlanır. Hastanın iyileşmesi ve günlük hayatına dönmesi ise bu yöntem ile taşın alınmasında son derece hızlı olacaktır. Aynı gün hastanın evine dönmesi mümkündür.

Perkütan Taş Cerrahisi ile Böbrek Taşı Alma

Böbrek taşı tedavisinde tercih edilen yöntemlerden bir diğeri ise perkütan taş cerrahisi olacak. Böbrek taşlarının %99’u kapalı ameliyat ile yapılıyor. Taş kırma yöntemi ile tedavi olmayan ya da kırılsa bile dökülmeyen taşlarda bu yöntem uygulanıyor. Artık bu yöntemin uygulanmasına çok nadir ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz. Cilt üzerinde yapılan 1 santimetrelik kesi ile böbreğe endoskopik olarak girilir ve taşlara ulaşılır. Ulaşılan taşların direkt olarak bu alandan alınması, kırılması işlemi ile dışarı atılması sağlanır.

Yukarıda verilen yöntemler ile böbrek taşı kırılması sağlanıyor. Son derece ağrı veren taşlara anında müdahale edilmesi mümkündür.